Олекотената версия на Windows 11, известна като Tiny11, може да се стартира изцяло от VRAM на графичен процесор, както беше демонстрирано от NTDEV.

Операционната система Windows 11 на Microsoft има много функции и възможности, но едва ли някой реален потребител би се възползвал от всички тях едновременно. Някои функции може би изглеждат леко "раздути" и съществува олекотена версия на операционната система под формата на Tiny11, която не само намалява изискванията, за да може да работи на по-стари системи, но и елиминира ненужните функции и претрупаност, свързани със стандартната операционна система Windows 11.

Наскоро по-малкият размер на операционната система Tiny11 накара много потребители да се опитат да я стартират на различен хардуер. Преди няколко месеца NTDEV успя да накара цялата операционна система да работи на 384 MB оперативна памет, докато друг потребител успя да я стартира само на 200 MB.

Въпреки че операционната система успя да се зареди, по-малките ресурси означаваха, че не можете да правите нищо друго, освен да гледате постиженията си в мениджъра на задачите. Въпреки това зареждането на операционната система от рам паметта отвори място за повече експерименти и така NTDEV в крайна сметка използва VRAM паметта на графичния процесор за следващия си проект.

Използвайки проекта GpuRamDrive, NTDEV успя да съхрани и зареди цялата операционна система Tiny11 във VRAM на графичния процесор. Графичният процесор, използван за тази демонстрация, беше лаптопът NVIDIA GeForce RTX 3050, който има общо 4 GB VRAM. Това е наистина впечатляващо, защото операционната система работеше гладко, но целият фонд памет се използваше заедно със системната рам. Въпреки че операционната система Tiny11 изисква 2 GB памет, съхраняването ѝ във VRAM и зареждането ѝ от същото място ще натовари наличната VRAM памет.

Ако искате, можете да използвате по-висок клас графичен процесор с по-широк интерфейс на шината за по-добра производителност, като използвате същия инструмент. Съвременните графични процесори се предлагат с над 10 GB VRAM, така че това би трябвало да е достатъчно за изпълнение на някои леки задачи, но стартирането на игри ще бъде малко трудно, ако използвате под 20 GB VRAM, тъй като ще трябва да ги инсталирате на същото налично място като операционната система на VRAM.

При това 4 GB VRAM на графичния процесор е много бърза в сравнение с оперативната памет и устройствата за съхранение, тъй като работи с много по-бърза пропускателна способност. Като основно устройство за съхранение на данни за операционната система Tiny11, производителността на устройството за съхранение излезе впечатляваща с последователно четене до 1960 MB/s & запис до 2497 MB/s. И още - операционната система се използваше на същия набор ресурси, така че производителността можеше да бъде по-добра. Това показва, че Tiny11 OS може да бъде добра алтернатива за потребители, които не разполагат с необходимия компютърен хардуер за работа със стандартната операционна система, но са свикнали с новия интерфейс на Windows 11 и някои функции, които той предлага.

Снимка: Unsplash

Виж още: Windows 11 ще показва ще повече реклами, този път в Settings менюто

 

Тагове: