Квантовите компютри се разработват от дълго време, но все още не сме се доближили до използването на квантовата физика за огромна изчислителна мощ. Човек би си помислил, че това ще откаже всички изследователи - с изключение на най-запалените - да инвестират в квантови компютри, но някои стартиращи компании вече се подготвят за квантовата революция, като пускат вдъхновен от квантовите технологии софтуер на днешните мощни графични карти.

Квантовите изчисления обещават да направят пълна революция в начина, по който обработваме огромен брой изчисления. Някои теоретични приложения за него днес включват откриване на лекарства и ваксини, управление на логистиката в глобален мащаб, задълбочаване в човешкия геном, супер киберсигурност (или, от друга страна, супер разбиване на кодове) и други подобни сложни неща. Проблемът е, че тя все още не работи с необходимата точност и мащаб, за да бъде полезна.

Някои хора бяха станали нетърпеливи от развитието на квантовата технология и се обърнаха другаде. Днешните най-добри графични карти са много търсени за ускоряване на изкуствения интелект и именно този скорошен прилив на производителност на изкуствения интелект доведе до появата на употреба за имитиране на квантови изчисления.

В общи линии това звучи много като обединяване на ИИ и квантовите изчисления за нещо средно между двете и задвижвано от графични процесори.

QC Ware е софтуерно стартиращо предприятие, което се занимава точно с това. Фирмата е набрала значителен капитал, за да се съсредоточи върху създаването на софтуер за квантови компютри, но в крайна сметка е решила да смени фокуса, за да "изгради мост към квантовата обработка в бъдеще".

И така, вместо да създавате софтуер за нещо, което не съществува напълно в момента, създайте софтуер, който ще улесни прехода към квантови изчисления в бъдеще. Първият му проект е платформа за разработване на лекарства, която може да ускори молекулярните симулации.

Друга компания, която се занимава с тази технология за квантови симулации, задвижвана от изкуствен интелект, е SandBoxAQ, отделна компания на Alphabet, собственик на Google. Главният изпълнителен директор на SandBoxAQ казва, че едва през последните 24 месеца всеки чип с изкуствен интелект би могъл да достигне ниво, способно да симулира този вид проблеми със скорост. Съобщава се, че неговият алгоритъм за симулация на биофармацевтици използва чип за ИИ на Google, за да имитира квантови изчисления.

Основателят на една от квантовите лаборатории заяви, че им е омръзнало да чакат квантовете да се появят и са решили да започнат да търсят други начини за имитиране на квантова киберсигурност, без всъщност да използват квантов компютър.

Сега вече има квантови компютри, до които може да се получи достъп. IBM разполага с цял куп такива, някои от които са достъпни дори в облака и дори с напълно интегрирана опция в своята Quantum System One. Но тя също така свързва изкуствения интелект с квантовия за по-практично използване на квантовите компютри днес. Тази година IBM разполага с квантови компютри, работещи с 1121 кюбита, които са градивните елементи на квантовия компютър, своеобразен аналог на транзистора, но на практика изобщо не са същите, обаче до 2025 г. тя се стреми към машина с 4158 или повече кюбита.

Междувременно се съмняваме, че нашите графични карти за игри ще бъдат изкупени от учени, които искат да получат предимство в квантовите изчисления за бъдещето. И Nvidia, и AMD разполагат с доста мощни процесори за сървъри, като например огромния Nvidia H100 или Tensor Core GPU. Не може обаче да се отрече, че графичните процесори се превръщат в нещо много повече от начин за превръщане на сложни кодове в бързи кадри.

Снимка: Unsplash

Виж още: Телефоните с Harmony OS атакуват световните пазари от 2023 г.