Изчезването на малайзийския самолет MH370 на Malaysian Airlines с 239 души на борда миналата година ускори процеса на създаване на по-добра система за проследяване на гражданските полети. В сряда комитетът на ООН се съгласи да отпусне част от радиочестотния спектър за глобално проследяване на полети, за да се предотвратят бъдещи изчезвания.

Споразумението е било постигнато на световна конференция в Женева. Международния съюз по телекомуникации на ООН, който определя глобалните стандарти за комуникационни технологии, постигна споразумение за отделяне на радиочестотната лента 1087.7 - 1092.3 MHz за спътници и космически станции за получаване на ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast).

В момента самолетите изпращат сигнали само до други въздухоплавателни средства и контролни станции за въздухоплаване, което ограничава тяхната ефективност, когато въздухоплавателното средство пътува в отдалечени райони или над океаните.

Генералният секретар на Международния съюз по телекомуникации на ООН Хоулин Джао казва в изявление, че неговата организация е "отговорила за рекордно кратко време, за да оправдае очакванията на световната общност относно основния въпрос за глобалното следене на полетите. Международният съюз по телекомуникации на ООН ще продължи да полага всички усилия за подобряване на полетите за проследяване на гражданската авиация."

Международната организация за гражданско въздухоплаване е дала срок до ноември 2016 година на авиокомпаниите да инсталират технологията за проследяване. С нея самолетите ще изпращат своята позиция на всеки 15 минути или по-често в случай на спешност.

 

Прочетете още: Стюардите на easyJet имат футуристични нови униформи

Тагове: