Opel се превърнаха в първия в историята автомобилен производител, който осигурява достъп на потребителите до избрани експлоатационни характеристики на автомобила в реално време посредством бордовата електронна мрежа за високоскоростен пренос на данни CAN (Controller Area Network). Информацията е достъпна директно на екрана на iPhone, където може да бъде следена и запаметена за по-късен анализ. Мрежата CAN е централната система за пренос на данни в автомобила, която обединява и свързва всички електронни управляващи модули в него.

 

Потребителите на смартфони на марката Apple вече могат да изтеглят приложението OPC PowerApp от интернет сайта AppStore само за 0,79 евро и да си осигурят непосредствен достъп до данните от бордовата мрежа CAN. Tова новаторско софтуерно приложение отбелязва своята световна премиера в модела Astra OPC - спортното острие в гамата от компактни автомобили на Opel с максимална мощност 206 кВт/280 к.с.

 

Мрежата CAN oбединява и систематизира електронните сигнали от различни области и системи на автомобила, но досега тази информация бе достъпна само за високоспециализирания персонал в сервизите, разполагащ със съответната техника и софтуер за тяхното разчитане. Предлагайки приложението OPC Power App, Opel вече дава на спортните ентусиасти шанса да се докоснат до определени свързани с динамичните характеристики на автомобила данни.

 

Удоволствието от употребата на OPC Power App далеч не приключва след загасването на двигателя. Приложението не само следи и съхранява над 60 различни параметри от работата на автомобила, сред които степента на налягането на турбокомпресора, позицията на педала на газта, стойността на страничното ускорение и на моментния въртящ момент. Функцията за измерване на времето за обиколка, свързана с датчика GPS, е изключително привлекателна за почитателите на състезателното шофиране и особено на тези, които имат щастието да шофират на легендарната писта Нюрбургринг и да анализират и подобрят своите умения на прочутата Северна отсечка на трасето. Приложението позволява точен анализ на точките на спиране и секторните времена например. Възможно е и измерването на стойността на напречното и надлъжното ускорение в определени завои.

 

С цел да бъдат оползотворени максимално огромните възможности на OPC Power App клиентите могат да поръчат допълнително т.нар. черна кутия (Smart Phone Controller), която се монтира зад облицовките на интериора. Тя може да бъде инсталирана фабрично или при определени сервизни партньори на марката Opel. Контролният модул е свързан директно с CAN мрежата и предава събраните данни към iPhone на собственика с честота 30 Hz, което е еквивалентно на реалното време. Може да се монтира и допълнително предлаганата стойка FlexDock за iPhone, която дава още по-удобен достъп и видимост на данните, постъпващи на екрана на устройството от приложението PowerApp. По този начин мобилният телефон изпълнява ролята на допълнителен контролен прибор на арматурното табло, записвайки автоматично всички постъпващи данни.

 

На разположение на водача са седем различни конфигурации на дисплея с емблемата на OPC и в различен цвят. Сред тях са традиционно аналогово показание, информация за напречното и надлъжно ускорение, дигитален дисплей и индикатор за поведението на автомобила (презавиване/недозавиване), графика във вид на крива и комбинация от стълбчета, както и карта. Приложението OPC PowerApp може да се използва на апарати iPhone (от трето поколение нагоре), iPad 2 и iPod Touch, а от началото на 2013 година ще се предлага и във версия за мобилната платформа Аndroid.

 

Новата Opel Astra OPC (Opel Performance Center) е най-мощният представител на компактната гама от модели на марката Opel. Тя отбеляза своята световна премиера на Автомобилния салон в Женева тази година, а пазарният и дебют ще последва през лятото. Astra OPC се задвижва от 2.0-литров бензинов двигател със система за принудително пълнене с турбокомпресор, система за директно впръскване на горивото, максимална мощност 206 кВт/280 к.с. и максимален въртящ момент 400 Нм. Tова изобилие от мощ гарантира на Astra OPC максимална скорост 250 км/ч. Никога преди не е съществувал толкова бърз модел на Astra. Суперспортната ходова част с адаптивни амортисьори и елементи HiPerStruts (High Performance Struts) гарантира изключително динамично поведение на пътя, докато разработената oт Brembo спирачна система осигурява надеждно спиране дори в условия на екстремно натоварване.

 

Тагове: