За първи път в своята история Opel участва с електрически модел на престижното международно рали Монте Карло. Шест автомобила Opel Ampera направиха своя дебют във версията за автомобили, задвижвани с алтернативна енергия на прочутото състезание, което стартира в Анеси ле Вю, Клермон-Феран и Лугано на 22 март и финишира три дни по-късно в столицата на Монако, Монте Карло. За да бъдат допуснати за участие в състезанието, автомобилите трябваше да отделят максимум 115 г/км емисии на CO2. Главната цел на ралито бе да се измине определено разстояние с определена постоянна скорост и да се изразходва колкото може по-малко количество енергия. Тази година участваха около 150 автомобила, като френският тим с Opel Ampera спечели първото място в своя клас, а другите 4 автомобила завършиха в топ 10.

 

Opel Ampera е първият електрически автомобил, който може да ви превози навсякъде и по всяко време. Неговата литиево-йонна батерия с капацитет 16 кВтч захранва електрически двигател с мощност 111 кВт/150 к.с. В зависимост от стила на шофиране и пътните условия автомобилът може да измине между 40 и 80 км при чисто електрическо захранване от батерията, без при това да се отделят каквито и да било емисии. Колелата на Ampera се задвижват по електрически път по всяко време.
В режим на удължен пробег, който се активира, при условие че батерията е достигнала своето минимално ниво на заряд, бензиновият двигател с вътрешно горене задвижва генератор, който осигурява ток за електрическия мотор. Този удължаващ пробега агрегат позволява достигане на оперативен пробег от 500 километра. Системата за задвижване Voltec на Ampera осигурява въртящ момент 370 Нм още при потегляне и дава възможност за постигане на ускорение от нула до 100 км/ч за около девет секунди и достигане на максимална скорост 161 км/ч.

 

Тагове: