Може ли смартфон да бъде в основата на самоуправляващ се автомобил? По всичко личи, че е възможно, стига телефонът да има модул за машинно обучение. Това ни доказаха от Huawei с най-новия си и много интересен проект - RoadReader.

Най-общо RoadReader е подобрена версия на автопилот, която включва в себе си технологии, позволяващи самообучение чрез използването на Huawei Mate 10 Pro. Той е известен със своя процесор Kirin 970, снабден с отделно звено за невронна обработка, способно да различава различни обекти. Досега то бе използвано предимно за подобряване на снимачните възможности при флагмана, като вече ще заеме основна роля в безопасността на пътя при някои автомобили.

Голяма част от автомобилите предоставят опцията за безпилотно управление, като, за да бъде по-сигурно, те имат системи за засичане на обекти на пътя и около него. От Huawei предлагат подобна функция, само че в интуитивен вариант, тестван в Porsche Panamera.

Това се изразява в използването на смартфона Mate 10 Pro. Чрез него автомобилът се превръща не само в безпилотен, а в такъв, който разбира и различава всичко, което се случва покрай него. В системата са зададени настройки, с помощта на които могат да бъдат различавани различни обекти като кучета, топки, мотори и други, които могат да представляват препятствие на пътя. Чрез анализиране на ситуацията автомобилът следва да избере възможно най-доброто действие, което да предприеме. Също така е заложено той да се учи и да взема решения кой е най-подходящият курс на движение.

Почти всички автономни автомобили, които се разработват в момента, разчитат на специален чип, който е създаден с една-единствена цел - да прави изчисления, отговарящи за безпилотното управление на превозното средство. Тук интересното е, че чипът не е вграден в системата на автомобила, а се използва смартфон. Той може да различава над 1000 различни обекта и да взаимодейства с най-модерната технология в автомобилите с автономно управление.

Проектът RoadReader ще бъде представен на Световния мобилен конгрес в Барселона по време на двудневно събитие на компанията от 26 до 27 февруари. Гостите на събитието ще бъдат поканени на тест драйв на автомобила, при който ще могат да изпробват и възможностите на изкуствения интелект и системата за самоуправление.

Тагове: