Средната цена на една графична карта е намаляла на практика наполовина от началото на годината. Това са констатациите от анализ от 3DCenter, който се зарови в данни, извлечени от Jon Peddie Research, и подчертава огромната промяна в продажбите на GPU през годините на криптокопаене/пандемия, но също така обяснява защо Nvidia се оказа в толкова тежко положение днес.

Това е много задълбочен анализ на необработените числа и въпреки че е на немски, преводът на Google си струва да се прочете.

Все пак трябва да направим предупреждение с малко пояснение относно това, какво всъщност представляват тези числа; те не са окончателните продажби на карти на крайни потребители на дребно, те са продажбите на графични карти от производителите в самия канал за продажба на дребно. Те също няма да са 100% точни, но все пак са достатъчно близки, за да можем да направим някои заключения.

Истински интересният извод от това е средната продажна цена на картите, влизащи в тези търговци на дребно. Това не са силно завишените цифри в долари, с които бяхме свикнали да виждаме дистрибутори, които вдигат цените си в ebay; те дори не са взети под внимание тук. И все пак от ниското ниво от едва около 267 долара в някогашните времена около средата на 2019 г. средната продажна цена на GPU се повиши до най-високото ниво от около 1077 долара в средата на 2021 г.

Това е повече от 300% увеличение на средната цена само за две години.

Причините за покачването на цените на графичните карти, както и за увеличаването на общия обем бяха разгледани задълбочено през последните няколко години. Накратко това беше перфектната буря на повишено търсене на технологии поради пандемичните карантини, свързаните с това прекъсвания във веригата на доставки и драстично увеличение на рентабилността на копаене на крипто GPU чрез Ethereum.

Това означаваше, че криптоминьорите с радост биха прехвърлили всички резервни графични карти, които могат, и то на едро. Но по-важното е, че рентабилността на добива на Еthereum по това време даваше индикации, че те също биха платили всяка цена за хардуера. На свой ред това също вдигна цените за средния геймър и направи закупуването на карта много трудно поради ограничените количества или поради неразумна цена.

Повратната точка настъпи, когато предлагането започна да изпреварва търсенето и балонът на практика може да се спука, докато Еthereum се приближава все по-близо до предстоящото сливане. Това е моментът, в който ще се прекрати използването на обработка на графични карти за захранване на блокчейн, и се очаква това да стане съвсем скоро.

Струва си да се отбележи отново, че спадът в продажбите е свързан с продажбите на графични процесори: това намалява, защото търговците на дребно започват да осъзнават, че не е необходимо да продължават да купуват графични карти от производителите, защото те все още имат голяма наличност по складовете и с предстоящите издания от следващо поколение не всички ще се продават добре - и определено няма да продават на цените, които търговците на дребно са можели да таксуват малко по-рано.

В края на 2021 г. средната продажна цена се въртеше около 1000 долара, докато числата в края на второто тримесечие - по същество края на юни 2022 г. - бяха практически наполовина по-ниски от 529 долара, което вещае по-добри и спокойни времена за обикновените потребители.

Снимка: Unsplash

Виж още: Crypto.com върна 7.2 милиона долара по погрешка и не разбра 7 месеца за това