В ход, който е разочароващ, но напълно неизненадващ, TSMC съобщи на своите клиенти, че планира да увеличи цените си. Знаете какво означава това: всички технологии, от които толкова зависим, ще ни станат още "по-скъпи".

Според DigiTimes TSMC е информирала най-големите си клиенти, включително Nvidia и AMD, че планира да повиши цените на техните чипове с до 20%. Разбира се, това ще бъде предадено на потребителя, което означава по-скъпи процесори и графични карти. Изненадани ли сме изобщо в този момент? Не е като TSMC да има финансови проблеми. Тяхната тримесечна печалба се е увеличила с 16.4% в сравнение с година по-рано до 6 милиарда долара.

TSMC цитира обичайните фактори като причина за повишаване на цените. Те включват свързани с пандемията, недостиг на компоненти, материални разходи и дори транспорт и логистика. Цената на оборудването може наистина да се повиши, тъй като TSMC разчита на компании като ASML за много от своите производствени инструменти. ASML наскоро претърпя пожар в завода си в Берлин, който временно спря доставките на модерно оборудване. В интерес на истината това е нещото, което би забавило плановете за разширяване, а не би повлияло на цените в краткосрочен план.

AMD силно разчита на TSMC за своето производство. Техните настоящи и бъдещи процесори и графични карти са изградени с вече по-скъпия 7nm процес, а предстоящите Zen 4 процесори ще използват още по-ограничения 5nm процес. Последното нещо, от което се нуждае AMD, е покачването на цените, тъй като се бори с възраждащия се Intel, който до голяма степен произвежда продуктите си у дома.

Според статията на Digitimes Nvidia вече е платила предварително, за да осигури 5nm капацитет, който ще използва за изграждането на своите карти от серия RTX 40, които трябва да бъдат пуснати по-късно тази година. Когато видим карти като 3090 Ti, които потенциално струват над 4000 евро, не смеем да си помислим колко ще струва флагманът от следващото поколение, особено ако продължаващо търсене на техника за добив на криптовалути се запази.

Дори най-големият клиент на TSMC - Apple, не е имунизиран и според съобщенията се е съгласил на по-високи цени, за да осигури стартиране на производството на следващото си поколение A16 SoC, което е изградено по 4nm процес и е планирано да започне по-късно тази година.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: Xbox купи Activision Blizzard за почти 70 милиарда долара, а Call of Duty и Diablo идват в GamePass