Вашата видеокарта е нещо повече от компонент в геймърското РС. Тя е разностранна джаджа, която може да се използва за всичко - от машинно обучение до добив на криптовалута. Всъщност всеки ден измисляме нови приложения за тези компоненти и вероятно заради това от 1981 г. са продадени 1 299 000 000 видеокарти.

По данни на маркетинговата компания Jon Peddie Research пикът на търсенето на видеокарти е бил през 1999 г. - годината на GeForce 256. През 2018 г. GPU пазарът е бил на стойност 15 милиарда долара, а през Q3 2019 Nvidia e неговият властелин със 72.9 процента дял.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

Днес има само двама големи производители на видеокарти: AMD и Nvidia. Пазарът невинаги е бил двуполюсен, но различни сделки и провали - като купуването на ATI от AMD и на 3dfx от Nvidia - доведоха до сегашното деление на пазара между червено и зелено.

Тази ситуация обаче скоро може да се промени с навлизането на Intel, който ще се бори за апетитен дял от пазара със своята първа GPU архитектура Intel Xe. Покривайки всичко от облачен гейминг и суперкомпютри до мобилни чипове и видеокарти за геймъри, архитектурата Intel Xe е призвана да се сблъска челно с Nvidia и AMD по целия им продуктов спектър.         

Виж още: Следващата година по това време ще играем на PlayStation 5

Тагове: