След един сякаш проточил се безкрайно период на пълно затишие и тотална скука на хардуерния пазар, през последните няколко седмици станахме свидетели на истинска експлозия на нови продукти – кой от кой по-интересни.

Вижте още: Видеокартата на AMD става тайното оръжие на Samsung 

Основният катализатор на този процес без съмнение са AMD. Години наред Intel властваха необезпокоявани на микропроцесорния пазар. Докато през 2017 основният им конкурент изненадващо анонсира революционна нова архитектура – Ryzen.

Изведнъж, буквално за една нощ четири ядра не бяха напълно достатъчни за всеки и всичко дори в потребителския сегмент. Макар все още да изоставаха със скромни проценти от преките си Intel конкуренти, новите Ryzen предлагаха неустоимо съотношение между цена, производителност и което е по-важното – брой процесорни ядра.

Основната причина за фантастичния пазарен успех на Ryzen е именно фактът, че новата микропроцесорна генерация на AMD предложи изобилие от мултиядрени чипове за масите – достъпни продукти с 6 и 8 ядра.

С новата си фамилия Zen 2 чипове компанията продължава да се движи с впечатляващо големи крачки в тази посока, като не само стопява все по-скромната преднина на Intel по отношение на производителността (най-вече и основно в игрите), но и предлага още повече ядра на изненадващо разумна цена.

Новият Ryzen 7 3700X например – чип с 8 ядра и 16 треда, комфортно мери сили с потребителския флагман на Intel – Core i9 – 9900K, но на чувствително по-ниска цена.

Ryzen 9 3900X пък предлага цели 12 ядра и 24 треда на потребителска платформа (продукт без аналог до момента), и то на същата цена като i9-9900K.

А 3900X дори не е водещият чип в новата Zen 2 генерация на AMD – през есента компанията смята да пусне на пазара и още по-впечатляващия Ryzen 9 3950X, който отново ще е предназначен за мейнстрийм платформата на компанията, но ще предлага изумителните 16 ядра и 32 треда. Появата на подобен чип в масово достъпна потребителска система, при това на достъпна цена, доскоро беше абсолютно немислимо – подобни микропроцесорни чудовища бяха запазена марка само на професионалните платформи от типа „работни станции“ или сървърните машини.

Успоредно с новите Zen 2 чипове на пазара дебютират и първите графични адаптери на AMD от най-новата Navi генерация на компанията. Radeon RX 5700 XT и Radeon RX 5700 са интересни не само с факта, че предлагат отлична производителност във все по-масовата игрална резолюция 1440р в комбинация с атрактивна цена, но и с това, че са първият ни шанс да се запознаем с новата RDNA архитектура, на която ще разчитат както следващият PlayStation 5, така и наследникът на Xbox One X – Project Scarlet.

Вижте още: AMD с още подробности за PlayStation 5. Намекна и за премиерна дата

В съчетание с новите Ryzen 7 и 9 чипове те дават доста добра представа за това, какво можем да очакваме от гейм конзолите от следваща генерация – фантастична производителност, отлична енергийна ефективност и (надяваме се) достъпна цена.