Лидери от цял ​​​​свят присъстваха на събитието, включително Нийл Буш, председател и основател на Фондация George H.W. Bush Foundation for US-China Relations, Паскал Лами, бивш генерален директор на WTO, носителят на Нобелова награда за икономика за 2018 г. Уилям Нордхаус, заместник-генералният секретар на ASEAN Н.Пр. Сатвиндер Сингх, посланикът на NASA Solar System Дерик Питс и Хоу Джинлонг, старши вицепрезидент на Huawei и президент на Huawei Digital Power.

Признавайки, че човечеството е навлязло в ера, в която интересите, съдбите и бъдещето са преплетени, присъстващите призоваха за координирани усилия за справяне с общите предизвикателства. „Трябва да смекчим деглобализацията, за да избегнем превръщането на този свят в по-лошо място“, отбеляза Лами.

Търсенето на общ език, като същевременно загърбваме различията и изграждаме доверие, е пътят напред. Днес борбата с изменението на климата е мисия, която се споделя по целия свят, като много страни обявиха обещания за нисковъглеродни емисии. Уилям Нордхаус каза, че правителствата трябва да увеличат инвестициите в нисковъглеродни технологии и изследвания.

Хоу Джинлун добави: „През следващите 30 до 40 години ще продължим да виждаме интелигентност и ниска въглеродна печалба. За да станем интелигентни, са необходими цифрови технологии, докато намаляването на нашия въглероден отпечатък изисква технологии за силова електроника. С напредването на тези тенденции глобалната енергийна индустрия ще се промени от зависима от ресурси към технологична“.

Хоу продължи: „Преследвайки иновации в производството на чиста електроенергия, дигитализация на енергията, електрификация на транспорта, зелена ИКТ инфраструктура и интегрирана интелигентна енергия, ние работим с глобални клиенти и партньори за изграждане на нисковъглеродни домове, фабрики, кампуси, села и градове. Това ще подпомогне преминаването от свят с ниски въглеродни емисии към свят с нулев въглерод“.

Към 30 септември 2021 г. Huawei Digital Power помогна на клиентите да генерират 443.5 милиарда kWh зелена енергия и да спестят 13.6 милиарда kWh електроенергия. Това е еквивалентно на намаляване на въглеродните емисии с 210 милиона тона и засаждане на 290 милиона дървета.

Участниците предупредиха, че геополитиката не трябва да застава на пътя на технологичното сътрудничество и иновациите. Нийл Буш изрази загрижеността си относно нарастващото глобално отделяне, като каза: „Мнозина възприемат представата за нулев въглероден отпечатък, която противоречи на здравия разум. Успехът на Китай не отнема от нашия и обратното“. Той добави: „Особено в областта на технологиите, когато Китай и Съединените щати си сътрудничат, можем да правим иновации по основополагащи и революционни начини“.

Международното научноизследователско сътрудничество доведе до научни постижения. Д-р Дерик Питс отбеляза сътрудничеството на седем държави в Международната мозъчна инициатива, Тридесетметровия телескоп и няколко други международни проекта за научноизследователско сътрудничество. Той подчерта, че науката процъфтява най-добре в климат, който насърчава разнообразието и партньорствата между домейни.

Сатвиндер Сингх произнесе заключителните бележки на срещата на върха, изказвайки се относно ключовата роля, която частните компании като Huawei играят за приобщаващо и устойчиво икономическо възстановяване в АСЕАН и извън нея. Сингх призова всички страни да предприемат действия, като каза: „Трябва да се възползваме от тази възможност, за да направим нашето обществено и икономическо възстановяване наистина трансформиращо, като инвестираме в решения на кризата, насочени към социални, екологични и икономически преходи, необходими на нашето общество и планетата“.

Снимки: Shutterstock

Виж още: УНСС приветства най-новите технологични разработки на Huawei и планира сътрудничество с компанията