Въпреки че няма недостиг на обществен транспорт в Лондон, градът всъщност е най-популярният пазар за услугите за общ автомобилен транспорт в Европа. Компании като Zipcar се радват на процъфтяващ пазар за краткосрочно наемане на превозни средства, но сега и BMW иска част от него. Германският автомобилен производител ще осигури своя PAYG (pay-as-you-go) услуга, наречена DriveNow, по-късно тази седмица, след успешното й пускане в Германия, Виена и Сан Франциско, съобщава Financial Times.

Ако не сте наясно, DriveNow е съвместно партньорство между BMW и SIXT, което осигурява BMW автомобили до вашето местонахождение. Ако сте регистриран потребител на DriveNow, можете да използвате чипа от шофьорската ви книжка, за да отворите автомобила чрез поставянето на четеца му върху предното стъкло. След като влезете в автомобила, ще можете да въведете уникален ПИН код чрез DriveNow приложението за смартфони или през интернет страницата от таблото на колата. След това ще бъдете таксувани за всяка изминала минута, докато пътувате.

Ключовата разлика между DriveNow и много други услуги за споделен автомобилен транспорт е, че когато сте използвали превозното средство, вие можете да го паркирате в общодостъпно място, без да ви се налага да го връщате на специален служебен адрес.

BMW ще гарантират, че има достатъчно коли, които да покрият територията на града, дори и това да означава, че трябва физически да ги закара до всяко място. При старта на услугата в Лондон клиентите ще могат да избират от няколко Mini модела, както и електрическия BMW i3.

BMW ще се изправи срещу френския милиардер Венсан Болоре, който възнамерява да достави 3000 изцяло електрически автомобила за даване под наем в Лондон през следващите две години. И двете услуги ще подпомагат усилията на британското правителство да накарат британците да прегърнат идеята за "споделена икономиката", в която те насърчават хората да се насладят на краткосрочно наемане, вместо да притежава нещата директно.

Прочетете още: Британският парламент обмисля да купи 150 броя Tesla Model S 

Тагове: