За някои хора най-хубавата част от видеоигрите е разкриването на загадката как да стигнат до следващото ниво. За други това е най-мъчителната част, която понякога ги кара да търсят решения във форуми или YouTube. PS5 обаче може да направи този процес излишен.

Sony са запазили правата над функция, която наричат PlayStation Assist. Според патента конзолата ще използва изкуствен интелект, за да предостави на геймърите решения в реално време. Очаква се това да става, като отбелязва места, които ще помогнат за прогреса в играта. От написаното в документа най-лесният начин да си представите как ще действа тази опция е, ако визуализирате Lego Star Wars игра – новият асистент би показал парчета, които трябва да се сглобят за получаване на някакъв бонус, както го правят игрите от този франчайз.

Другото интересно е, че тази функция ще бъде контролирана основно с гласови команди и намираща се в малко прозорче в лявата част на екрана. Просто бива селектирано и се задава команда, като къде да намерим най-близкото оръжие или къде е следващият checkpoint. Може и направо да го питаме какво да правим сега и конзолата ще отвърне с подобаващо решение.

Възможно е да бъде направено и специално приложение за Android и iOS, изпълняващо тази функция. Тоест ще задаваме командите на телефона си и ще получаваме по-подробни отговори и дори диаграми, ако се налага. Всичко това ще се задейства с фразата Hey, PlayStation. За използващите мобилни устройства ще има и опция да напишат въпроса си.

Все още не е ясно откъде ще идва информацията за достигане на тези решения. Някои предположения са, че може авторите да ги разработват заедно с играта, PlayStation 5 може да използва изкуствен интелект, за да ги измисля на момента, или конзолата ще анализира геймплея от други играчи и ще се учи от техния опит.

Вижте още: Sony разкри официално нов хардуерен PlayStation 5 детайл

Тагове: