Ако случайно попитате някой по-възрастен колега за мнението му относно AI, е много възможно да попаднете на отрицателно отношение. Разбира се, голяма част от обществото се интересува активно от темата и трупа информация, но на този етап изглежда е по-разпространено повърхностното тълкуване на ситуацията. Освен че евентуално ще направи някои ежедневни мисли и предизвикателства ненужни, най-голямата заплаха от страна на AI е елиминирането на някои работни позиции.  
Но според икономиста от Оксфорд Карл Бенедикт Фрей, има група служители, които биха могли да се възползват от бума на технологията: тези с умения за работа с хора, които AI не може да възпроизведе. 
"Хората, които могат да направят така, че присъствието им да се усеща в една стая, и имат способността да създават взаимоотношения, да мотивират и да убеждават, са тези, които ще процъфтяват в ерата на ИИ", казва Карл Бенедикт Фрей, който е съавтор на широко рекламиран документ от 2013 г., според който 47% от всички работни места в САЩ са изложени на риск да бъдат заменени от автоматизация още през 2020 г. 
Сега, 10 години след публикуването на статията му, Фрей е оптимист, че възходът на генеративния ИИ няма да доведе до масово изместване на работни места в скоро време. Но той каза, че способността на технологията да автоматизира онлайн задачите може да направи уязвими някои отдалечени работни места и че по-възрастните служители може да имат изключително ценен опит, който не може да бъде автоматизиран. 
След години работа в офис среда и развиване на социални и лидерски умения ветераните на компанията биха могли да бъдат подходящи за един свят, в който според Фрей генеративният ИИ "поставя на първо място взаимодействието лице в лице". 


В това бъдеще "вероятно по-възрастните служители с по-голям опит на ръководни позиции са в по-добра позиция". 
Фрей и други експерти смятат, че поколение Z вероятно ще се справи, тъй като по-младите поколения в миналото са се адаптирали по-добре към новите технологии - и би трябвало да могат да научат и в крайна сметка да овладеят инструментите на ИИ, които стават ключови за работата им. 
Но простото научаване на тези инструменти може да не е достатъчно. Ако широкото използване на инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT изравни условията на конкуренция в отрасли като писане, кодиране и графичен дизайн и ги направи по-конкурентни, на младите служители може да им се наложи да излязат извън мрежата, за да изпъкнат. 
Това е така, защото има неща, които изкуственият интелект просто не може да прави. Именно тук идва ролята на човешкото взаимодействие - заедно с меки умения като работа в екип, креативност и адаптивност. 
"Генеративният AI може да възпроизведе голяма част от взаимодействията, които правим онлайн", каза Фрей, като добави, че работниците, които "участват повече във виртуалната комуникация", ще бъдат по-уязвими за автоматизацията на ИИ."
"Отдалечените роли ще бъдат по-изложени на автоматизация", каза Фрей, "докато личните взаимодействия, които не могат лесно да бъдат заменени, стават по-ценни." 

Снимки: Unsplash

Виж още: AI посече хитрец, който се опита да генерира фалшиви политически изображения