Започвайки от iPadOS 15, Apple вече разрешава на разработчиците да използват повече RAM памет за своите приложения, така че те да вървят по-бързо и гладко.

Към момента компанията ограничава максималното количество памет, което дадено приложение може да използва, като целта е да не се допусне ситуация, в която една единствена програмка заема цялата налична памет и по този начин пречи на основните функции на таблета. С появата на iPadOS 15 на 20 септември приложенията ще могат да се възползват от двойно повече RAM памет спрямо сегашното ограничение.

Новината бе съобщена от разработчиците на приложението за графичен дизайн Artstudio Pro. Според тях в най-мощния iPad Pro с чипа М1, който има 16 GB RAM памет, приложенията могат да поискат до 12 GB от наличната памет.


На другите iPad Pro модели с М1, които имат само 8 GB RAM памет, приложенията могат да поискат до 6 GB. И в двата случая iPadOS запазва минимум 2 GB RAM памет, за да може да функционира правилно.

Новата концепция вероятно ще бъде най-полезна за графично интензивни приложения като например такива за моделиране, рисуване и редактиране на видео и снимки. Apple казва, че функцията ще бъде налична на „поддържани устройства“, но на този етап не знаем кои са те освен новите iPad Pro модели.

Така например преди дни Apple анонсира iPad mini и базов iPad съответно с 4 GB и 3 GB RAM памет и изглежда малко вероятно тяхната ограничена памет да бъде направена достъпна.

Снимка: Apple

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)

 

Тагове: