В момента индийското правителство обмисля политика, която ще позволи на потребителите на смартфони да гледат телевизия на живо, без да използват мобилни данни или услуга за стрийминг. Предложението обаче среща съпротива от някои големи играчи в мобилната индустрия.

Според Ройтерс Индия е в процес на обсъждане на политика, която може да наложи смартфоните да имат хардуер, който може да приема телевизионни сигнали на живо, без да е необходимо да се използват клетъчни мрежи. Правителството предлага да се използва ATSC 3.0, известен още като NextGen TV.

ATSC 3.0 е безплатен стандарт за ефирно излъчване (OTA), за който се твърди, че предлага предимства като програми с 4K HDR и поглъщащ звук. Понастоящем той може да бъде открит в няколко големи града в САЩ.

Някои големи компании в мобилния сектор се борят срещу потенциалната мярка. Те твърдят, че добавянето на такава съвместимост може да повиши цената на устройствата с 30 долара. Освен това производителите на оригинално оборудване се опасяват, че политиката може да се окаже вредна за съществуващите производствени процеси.

Съобщава се, че Samsung, Qualcomm, Ericsson и Nokia са изпратили на индийското министерство на комуникациите съвместна позиция, в което предупреждават, че технологията може да влоши работата на батерията и клетъчното приемане. Лобистката група India Cellular and Electronics Association (ICEA), която представлява Apple, Xiaomi и други, също се противопоставя на политиката, като твърди, че нито един голям производител на телефони в световен мащаб не поддържа ATSC 3.0.

Стандартът за OTA излъчване не е лишен от своите недостатъци. Едва ли някое радиоразпръскване предлага програми, записани в 4K, и тъй като ASTC 3.0 е предимно само симулация, предимството на 4K не се използва реално. Съществува и проблемът с управлението на цифровите права (DRM), при който, ако устройството не отговаря на определени изисквания, то може да бъде блокирано. Освен това стриймингът вече е откраднал голяма част от предимствата на ASTC 3.0.

Снимка: Unsplash

Виж още: Индия мечтае за астронавти на Луната през 2040