След първото в историята си успешно кацане на Луната Индия има за цел да изпрати астронавт на лунната повърхност до 2040 г. и да изгради космическа станция в орбита около Земята до 2035 г., съобщи правителството на страната.  
На 23 август Индия стана едва четвъртата страна, която някога е успявала да приземи космически апарат на повърхността на Луната - нейната двойка спускаем апарат и роувър "Чандраян-3". По време на неотдавнашна среща с индийския правителствен отдел, който управлява космическата програма на страната, министър-председателят Нарендра Моди "нареди, че сега Индия трябва да се стреми към нови и амбициозни цели", се казва в официално изявление.  
Бъдещите усилия на Индия за изследване на Луната ще включват поредица от допълнителни роботизирани мисии "Чандраян", нова стартова площадка и тежка ракета носител, се допълва в изявлението. 


Закъснялата индийска програма за полети на хора в Космоса "Гаганян", която сега има за цел да изведе трима астронавти в ниска околоземна орбита през 2025 г., ще включва 20 основни теста, включително три мисии без екипаж за тестване на ракетата носител през останалата част от тази и цялата следваща година.  
Като част от този процес на тестване е и първият тест за прекъсване на полета на голяма височина, предназначен за валидиране на системата за евакуация на екипажа. Изстрелвайки се от космодрума на страната в Шрихарикота, мисията Test Vehicle Demonstration 1 (TV-D1) също така ще оцени дали парашутите могат ефективно да стабилизират космическия кораб и да го забавят по време на връщането му в земната атмосфера.  
До средата на 2030 г. Индия се надява да разполага с 20-тонна космическа станция на фиксирана орбита на 248 мили (400 км) над Земята, която да може да приема астронавти за по 15 - 20 дни, заяви по-рано К. Сиван, бивш председател на Индийската организация за космически изследвания (ISRO). 
По-нататък в списъка на мисиите ISRO планира орбитален апарат за Венера, наречен Shukrayaan-1, който да изследва повърхността на тази адски гореща планета. Полезният товар за тази мисия в момента се разработва, заяви миналия месец настоящият председател на ISRO С. Соманатх. 
Според последното изявление се планира и втора орбитална мисия до Марс. Първата мисия на страната, Mars Orbiter Mission (MOM), беше изстреляна през 2013 г. и изучаваше атмосферата на Червената планета в продължение на осем години, преди да загуби връзка със Земята през април 2022 г.  
 Последващата мисия, Mars Orbiter Mission 2 или MOM 2, вероятно ще включва камери за изучаване на кората на планетата и може да включва и спускаем апарат, въпреки че много от плановете на мисията все още не са финализирани. 
Индия не е единствената страна, която се стреми да изпрати астронавти на Луната. Съединените щати планират края на 2025 г. за изстрелването на "Артемида 3" - първата им мисия за кацане на Луната с екипаж след програмата "Аполо" преди 50 години. Артемида 3 ще разположи астронавти в един от 13-те потенциални района за кацане в близост до южния лунен полюс. Китай наблюдава някои от тези места за собственото си лунно кацане с екипаж, което цели да осъществи преди края на това десетилетие. 

Снимки: Unsplash

Виж още: NASA откри нов кратер на Луната, който по всяка вероятност е причинен от "Луна-25"