Отново сме тук и всичко необходимо е налично: имаме прототип на високотехнологична джаджа, имаме подходяща локация (класическият сценарий изисква бар, но и хотелска стая върши работа) и, разбира се - имаме кадри за доказателство. Сега остава и историята - която, разбира се, отново е оставена на въображението. Какво всъщност се е случило? Вече сме чували за забравен в бар прототип на iPhone 4 (преди да бъде представен), а съвсем наскоро подобна беше съдбата и на предстоящия Google Pixel Watch. Сега знаем, че инженерен прототип на Meta Quest Pro е намерен в хотелска стая от мексиканския стриймър на видеоигри Рамиро Карденас. Според неговите снимки новият хардуер за виртуална реалност надминава текущия потребителски клас Quest 2, като добавя три камери в предната част на шлема. Освен това виждаме и нов външен вид на контролерите, като най-накрая избягват от добре познатия “отворен” дизайн.

Детайлите свършват дотук и по наше мнение е малко “пресилено” точно стриймър на видеоигри да открие прототипа. Защото, нека си признаем - колко разсеян трябва да си, за да забравиш подобно нещо в хотелската си стая и след това то да бъде открито от някой, който е наясно с предназначението му. И как тези прототипи никога не биват откривани от 70-годишна собственичка на цветарски магазин примерно? Ако изображенията са действителни, то по-скоро бихме повярвали на версията, че Карденас се е вмъкнал в типичен южняшки стил нелегално в стаята, в която красивата камериерка му е подшушнала, че има нещо интересно. Въпреки че по този начин всичко става леко нелегално, съответно сме наясно, че никой по веригата няма да си признае.

Но нека си припомним какво всъщност очакваме от Meta? Все още не сме сигурни дори за името, въпреки че разработчикът Стив Мозер каза пред Bloomberg, че е намерил името Quest Pro в кода на мобилното приложение Oculus на Meta. От лятната демонстрация на Марк Зукърбърг знаем, че новият шлем на компанията ще поддържа смесена реалност, ще разполага със специални камери, помагащи на потребителите с възприемането на заобикалящата ги среда в реалния свят, като в същото време се поддържа по-реалистична и пълноцветна среда. Сензорите за дълбочина пък помагат за точното поставяне на цифрови обекти във физическото пространство. Очаква се премиерата да е съвсем скоро - на 11 октомври.  

Снимки: Ramiro Cardenas/Unsplash/YouTube

Виж още: Meta разформирова екипа, който трябваше да следи за вредите от нейните продукти върху обществото