„Екипът за отговорни иновации“ на Meta - група, предназначена да се справи с „потенциалните вреди за обществото“, причинени от продуктите на Facebook - вече не съществува. Wall Street Journal съобщава, че екипът наскоро е бил разпуснат, въпреки че повечето членове ще останат на други позиции в компанията. Говорител на Meta коментира пред Wall Street Journal, че компанията е „отдадена на целите на екипа“, но не посочи причина за промяната в стратегията.

Екипът за отговорни иновации беше сформиран за първи път преди няколко години според публикация в блог от 2021 г., написана от Маргарет Стюарт от Meta, вицепрезидент на Facebook, когато ръководеше екипа. Екипът беше съставен от инженери, както и от хора с опит в областта на гражданските права и етиката и съветваше продуктовите екипи на компанията относно „потенциални вреди в широк спектър от обществени проблеми и дилеми“, написа тя миналата година. Цвика Кригер, служителят на Meta, който ръководеше екипа, напусна по-рано тази година, припомня The ​​Journal.

Екипът за отговорни иновации не е единствената специална група под шапката на гиганта, която наскоро беше „пренастроена“. По-рано това лято Meta реорганизира целия си AI екип, което включва затваряне на групата Responsible AI и преместването ѝ в другия екип Social Impact. Компанията също се стреми да намали разходите, тъй като приходите ѝ се свиват за първи път в историята си. Meta също прекрати някои проекти в своето подразделение Reality Labs и забави наемането на нови служители на фона на слухове за потенциални съкращения.

Снимка: Unsplash

Виж още: Колко далече е Meta от метавселената си?