По-рано през годината Google предложи на своите потребители разширение за Chrome браузъра, което позволява на използващите го да проверят дали техните пароли, които използват за различни услуги, са компрометирани.

По пресни данни на американския гигант само месец след старта на Password Checkup се оказва, че 1.5 процента (316 хиляди) от потребителите, които са си свалили разширението, са използвали пароли, които не са сигурни.

Предвид факта, че всъщност милиарди потребители все още не са инсталирали разширението, реалните числа са вероятно доста по-високи и Google ще опита да промени това.

Прочети още: Huawei Mate X отново забавен. Huawei обяви причините

Password Checkup следи в реално време работата на потребителите в браузъра и по идея би трябвало да ги предупреди, когато се „логват“ в определен уебсайт. Google използва база данни от над 4 милиарда пароли и потребителски имена, които компанията знае, че са компрометирани на база хакове на трети компании.

За момента потребителите, които желаят да използват приложението, трябва да го инсталират на версия на браузъра Chrome, която го поддържа. За протокола Android версията на Chrome на този етап не е съвместима с Password Checkup.

Според 9to5Google обаче Google ще интегрира функционалността директно в браузъра в една от октомврийските версии – Chrome 78.

Трябва да допълним, че подобна услуга предлага и Firefox браузъра на Mozilla. Там тя се казва Monitor.

Тагове: