Google Chrome е изключително популярен браузър и една от причините за това е свързана с допълнителната полезност на т.нар. приставки. В Chrome Web Store има огромен брой такива допълнения, но според ново проучване огромна част от тях се ползва от под 1000 потребители.

Платформата Extension Monitor, която стартира по-рано тази година, за да помага на потребителите да знаят какво точно инсталират на браузърите си, разкрива интересна подробност за екосистемата на Google Chrome. В момента в онлайн магазина на браузъра има точно 18 8620 приставки, но едва 13 от тях се ползват от много голям брой потребители.

Приставките, успели да съберат 10 или повече милиона инсталации, включват популярни услуги, като Cisco WebEx, Google Translate, Avast, Adobe Acrobat, Grammarly, Adblock Plus, Pinterest, Skype, Adblock, Avast SafePrice, uBlockOrigin, Honey и Tampermonkey. Освен тях към тази бройка се доближават и имена като Google Photos, LastPass, Text, Avira, Google Hangouts и някои други.

Това, което обаче е особено интересно, е как огромната част от приставките за Google Chrome остават практически неизползвани. Изглежда, че цели 87 процента от тях имат под 1000 потребители, а 50 процента – под 16 потребители. Освен това приблизително 20 000 приставки не се използват активно от нито един човек в момента. Това са около 10 процента от каталога на онлайн магазина на Google Chrome; други 13 процента пък имат само един-единствен потребител.

Изводите оставяме на вас.

Виж още: Решението на Huawei, което учуди мнозина

 

Тагове: