Европейската компания Nanoflowcell разработи и изготви опитен прототип на първия в света електрически автомобил със специални горивни елементи, който използва за гориво солена вода. В момента, автомобилът Quant e-Sportlimousine има официално разрешение да се движи по обществените пътища в Германия, а Nanoflowcell е получила съответното разрешение и се готви за провеждането на мащабни изпитания.

 

Според наличната информация, автомобилът може да ускорява до 100 км/ч за 2.8 секунди. С едно зареждане със солена вода, той ще може да изминава до 600 километра. Премиерата на Quant e-Sportlimousine се състоя на Женевското изложение тази година, като появата му не остана незабелязана, предизвиквайки скептицизъм заради използването на доста необикновеното вещество като солената вода в качеството на гориво.

Под термина „солена вода“ не трябва да се разбира онази, която може да вземем от морето или океана. В специален реактор, разположен в автомобила се приготвят два разтвора на соли на различни метали, влизащи в ролята на електролит, които поотделно се подават в горивните елементи. На повърхността на катализаторите тези горивни елементи произвеждат доста сложни електрохимични реакции, в резултат на които се получава електричество. Последното се изработва постоянно и се съхранява в суперкондензатор с голям капацитет, откъдето се разпределя за задвижването на четири електродвигателя.

 

Трябва да се отбележи, че електрохимичните технологии и горивните елементи, задвижващи Quant e-Sportlimousine са разработени съвместно със специалистите от компанията Bosch Engineering. В най-скоро време компанията Nanoflowcell планира да конструира още 4 тестови прототипа, които да вземат участие в програма за усъвършенстване на използваните електрохимични технологии за извеждането им до комерсиално ниво.