Според Елън Мъск, изпълнителен директор на Tesla Motors, технологията, необходима за създаване на напълно автономни автомобили, ще бъде налична след 5 или 6 години. Благодарение на нея рискът от инциденти ще бъде сведен до минимум. Тези автомобили ще бъдат 10 пъти по-безопасни, отколкото човек зад волана, добавя Мъск в интервю за The Wall Street Journal. Той смята, че нужните регулации, които трябва да позволят движението на подобни возила, ще отнемат още няколко години.

Tesla Motors също разработва собствена технология за самоуправляващи се автомобили, която след това да използва в своите модели, но Мъск очаква подкрепа и от други производители. Според него най-сериозното препятствие по пътя към автономни автомобили е „машинното зрение“ - възможността компютърът да разпознава обекти.

В интервюто Мъск коменитра, че очаква Tesla Motors да започне да генерира сериозни печалби в началото на третото тримесечие на 2015 г, което ще позволи на компанията да плати за изграждането на планираната фабрика за батерии, без нужда от допълнителни заеми. Най-вероятната причина за приходите е новият автомобил Model X, които ще бъде в продажба от началото на следващата година. Въпреки че в момента производителят работи само Model X и Model 3, Мъск готви и изненада – скоро ще има новини за изключително важен продукт.

Елън Мъск: Изкуственият интелект е по-опасен от атомните оръжия