Жегите, толкова типични за някои райони, може и да са си взели кратка почивка, но статистиката за тях ни изненада с нови открития.  
Най-честитите причини за инциденти по време на продължаващите горещи вълни бяха заради тежко обезводняване или топлинен удар. 
Но има и други ситуации: оказва се, че асфалтът в един от окръзите на Аризона е толкова горещ, че хората получават животозастрашаващи изгаряния само защото са паднали на нажежената земя. 
Тъй като температурите в щата се повишиха до 119 градуса по Фаренхайт (43 градуса по Целзий) в някои части, асфалтът лесно може да бъде още по-горещ, съобщава CNN.  
А това е достатъчно, за да предизвика сериозни изгаряния. 
"Температурата на асфалта, настилката, бетона и тротоарите в Аризона в топъл слънчев ден или летен следобед понякога е 180 градуса (82 градуса по Целзий)", казва Кевин Фостър, директор на службата за изгаряния в Центъра за изгаряния в Аризона, пред CNN. "Имам предвид, че това е малко под точката на кипене, така че това наистина е нещо сериозно." 


Като се имат предвид безпрецедентните температури - перфектна буря от завръщащи се метеорологични модели, подсилени от глобалното затопляне, - ситуацията никога не е била толкова лоша. 
"Лятото е нашият натоварен сезон, така че очакваме, че подобни неща ще се случват", казва Фостър пред CNN. "Но това е наистина необичайно - броят на пациентите, които виждаме, и тежестта на нараняванията са много по-високи." 
И не е необходимо да има голям разлив, за да получите сериозни изгаряния. Според Фостър само "частица от секундата" от контакта с мехурите на земята може да доведе до "доста дълбоко изгаряне". 
Продължителният контакт може да доведе до изгаряния от трета степен, които ще изискват възстановителни операции и терапия. 
Тази година вече се очертава да бъде изпълнена с рекордни температури - от кипящи океани до изчезващи полярни ледове. С други думи фактът, че трябва да се борим с разтапящи се тротоари, е само върхът на бързо топящия се айсберг. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Какво се случва с батерията на електромобила ви през лятото?