От тъчпади до адаптивни спусъци - PlayStation показа, че не се страхува да изпробва нови идеи, когато става въпрос за контролери. И изглежда, че марката все още не е приключила с експериментите.

Sony е представил нов патент, който се фокусира върху по-нататъшното подобряване на хаптиката на контролерите си. Патентът показва устройство, което е частично изработено от материал, който е по-мек от твърдата пластмаса.

Според подадената заявка този материал е еластичен и деформируем, подобно на "макромолекулен гел на силиконова основа" или други видове еластични вещества. Освен това този материал ще може да приема електрически сигнали чрез свързана верига, която обработва информация. Sony заявява, че използването на това изобретение би осигурило "контролер, способен да обогатява тактилните изживявания".

Вероятно по-изненадващото разкритие тук е фактът, че този еластичен гел би могъл да се използва за предаване на температурни промени в игра.

Например да кажем, че играете заглавие, в която има различни среди. Ако преминете в особено студена територия, например тундра, към контролера ще бъде изпратена информация, която да накара ръцете ви да се чувстват хладни.

Преди да се развълнувате твърде много, важно е да се спомене, че този патент не е гаранция, че този контролер ще се появи по рафтовете на магазините. Sony има много патенти, които никога не са видели бял свят. Например още през 2020 г. беше намерен патент за контролер, който може да събира биологична обратна връзка като температура и сърдечен ритъм, за да променя геймплейното изживяване на играча.

Снимка: Unsplash

Виж още: Идва нова портативна конзола на PlayStation, но може да останете разочаровани

 

Тагове: