В понеделник метеоролозите са регистрирали най-горещия ден в историята според Националния център за прогнози за околната среда на САЩ. На 3 юли 2023 г. средните глобални температури надхвърлят 17 градуса по Целзий (62.62 по Фаренхайт) за първи път от началото на сателитното наблюдение на глобалните температури през 1979 г. Учените смятат, че понеделник е и най-горещият ден в историята, откакто хората са започнали да използват инструменти за измерване на дневните температури в края на XIX век. Предишният рекорд е поставен през август 2016 г., когато средната температура в света се е покачила до 16.92С (62.45 по Фаренхайт).

Тази седмица южната част на САЩ се задъхва под топлинен купол, в резултат на който местните температури надхвърлят границата от 43 градуса (110 градуса по Фаренхайт). Дори места, които обикновено не са известни с топлото си време, бяха необичайно горещи през последните дни и седмици, като в изследователската база Вернадски в Антарктида беше регистрирана най-високата температура за юли от 8.7С.

Учените обясняват последните горещини с комбинацията от Ел Ниньо и продължаващите емисии на парникови газове, причинени от човека. Проучванията показват, че изменението на климата допринася за горещи вълни, които са по-чести, по-продължителни и по-горещи от всякога. "Средната глобална температура на въздуха на повърхността на Земята, която достигна 17C за първи път, откакто разполагаме с надеждни записи, е значителен символичен етап в нашия затоплящ се свят", заявява пред BBC News изследователят на климата Леон Саймънс.

"Сега, когато започва по-топлата фаза на Ел Ниньо, можем да очакваме много повече дневни, месечни и годишни рекорди през следващите 1.5 години."

Снимка: Unsplash

Виж още: Затегнете коланите - самолетната турбуленция ще става все по-осезаема