През март Lamborghini Urus постави нов рекорд за максимална скорост ​​на повърхността на замръзналото езеро Байкал на събитието Days of Speed. Lambo Urus постави рекорда на 1000 метра, като вдигна максимална скорост от 298 км/ч и средна скорост от 114 км/ч от място: силно впечатляваща предвид ледените и хлъзгави условия на пистата. Карано от руския състезателен пилот и 18-кратен рекордьор Андрей Леонтиев, Lamborghini Urus не беше нищо друго освен изключително въпреки студеното време и силните пориви на вятъра.

„Най-голямото предимство на Urus е неговата абсолютна гъвкавост: изключително лесно и удобно е да работите във всяка ситуация, като същевременно се чувствате като обща силна единица с него“, казва Леонтиев. „Въпреки значителната си мощ, корените на суперкола и поведението на суперкола, Urus прощава и служи на пилота.“

Верен на формата, Lamborghini Urus е всъдеходен супер автомобил. Това големите SUV-ове да се движат неочаквано бързо е мания на индустрията през последните няколко години, но Lamborghini без изненада е уверена, че има предимство пред конкуренцията с цели 650 конски сили.

Lamborghini Urus има 4.0-литров V8 двигател с двойно турбо и една от най-високите специфични мощности в своя клас. Urus предлага и най-доброто съотношение между мощност и тегло сред високопроизводителните SUV, въпреки че тежи тежки 2197 кг. Той ускорява от нула до 100 за 3.6 секунди, преминава от нула до 160 за 12.8 секунди и има максимална скорост от близо 300 км/ч.

Междувременно пробегът на лед на Lamborghini Urus и Леонтиев вече бе официално регистриран от Руската автомобилна федерация (RAF). RAF е официален член на FIA и рекордът става част от аналите на автомобилната история.

Снимка: Slash Gear

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот