Всички си спомняме креативността, която блика в ученическите ни години - биват задавани множество въпроси, които или смятаме, че ни оформят като личност, или просто не ни интересуват. За втората категория има няколко решения, но най-често се справяхме с тях или с преписване, или с пищови. Скрити под чина, в химикал или върху вътрешната страна на някой етикет - всички откривахме свои начини да “излъжем системата”, а това преживяване дори внасяше допълнително адреналин в ежедневието ни. Но чудите ли се какво им е на днешните ученици, които учат от разстояние? Да, изглежда още по-лесно - винаги могат да заредят отговорите на някое странично устройство и да получат отлична оценка без много усилия. Точно нещо подобно са си мислели и младежи, които са се обучавали през системата за дистанционно тестване Honorlock. Но се оказва, че тя е един ход преди тях и е създала специални сайтове, които потенциално би трябвало да съдържат отговорите на тестовете. И когато ученик или студент посети някой от тях по време на онлайн изпит, сайтовете като “добри пчелички” известяват системата, че е регистрирала опит за измама.

Honorlock е услуга, която се използва от над 300 образователни институции, включително Университета на Мериленд, Университета на Флорида, Щатския университет в Аризона, Университета на Масачузетс и др. Както можете да очаквате, Honorlock наблюдава явяващите се на тест през уеб камерите им, а изкуствен интелект докладва за всякаква съмнителна дейност. Но сайтовете с отговори разгръщат още повече възможности - те могат да помогнат “за откриване на използване на вторични устройства или друго поведение, забранено от организациите за тестване”. The Markup се позаинтересуваха от тази система и със съдействието на студента Кърт Уилсън, част от тези прикрити сайтове бяха оповестени: buzzfolder.com, gradepack.com, quizlookup.com и wikicram.com. Всички те изглеждат напълно нормално, но когато кликнете върху секциите им с въпроси и решите да проверите даден отговор - се чува странен звън, а отговорът остава скрит. Патентът за тези сайтове, разбира се, е запазен от Honorlock, като при всяко посещение се запазват детайли като IP адрес, информация за устройството, движение на мишката, кликвания. Според компанията, е изключително лесно да се разбере дали изпитваният използва вторично устройство - просто трябва да се сравнят IP адресите.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Идват ли отговорите на пълната с мистерии чертожна дъска на Стивън Хокинг?