Нова музейна изложба се надява да разкрие тайните зад драскулките, шегите и кодираните съобщения на черна дъска, която легендарният физик Стивън Хокинг е държал недокоснати повече от 35 години.

Според The ​​Guardian черната дъска датира от 1980 г., когато Хокинг се присъединява към колеги физици на конференция за суперпространството и супергравитацията в университета в Кеймбридж, Великобритания. Докато се опитват да измислят космологична „теория на всичко“ - набор от уравнения, които биха комбинирали правилата на Общата теория на относителността и квантовата механика, - колегите на Хокинг използват черната дъска като добре дошло разсейване, запълвайки я със смесица от полузавършени уравнения, объркващи каламбури и неразгадаеми драскулки.

40 години по-късно объркващата черна дъска е изложена на публично място за първи път като централен експонат на нова изложба на офиса на Хокинг, която беше открита на 10 февруари в Музея на науката в Лондон. Музеят ще приветства физици и приятели на Хокинг (който почина през 2018 г. на 76-годишна възраст) от цял ​​свят с надеждата, че може да успеят да дешифрират някои от набързо надрасканите драскулки.

Черната дъска се присъединява към десетки други изложени артефакти на Хокинг, включително копие на докторската дисертация на физика от 1966 г., теза за разширяването на вселената, инвалидната му количка и персонализирано яке, подарено му от създателите на „Семейство Симпсън“, за да почетат многократните му участия в шоуто, и др. Изложбата ще продължи до 12 юни в Музея на науката в Лондон, преди да тръгне на път със спирки в няколко други музея в Обединеното кралство, пише The ​​Guardian.

Хокинг е роден в Англия на 8 януари 1942 г. Докато изучава Космология в университета в Кеймбридж през 1963 г., той е диагностициран с болест на моторните неврони, по-известна като болест на Лу Гериг, или амиотрофична латерална склероза. Тогава, само на 21, Хокинг получава диагноза, че ще живее само още две години. Тя обаче се оказва погрешна и той работи повече от пет десетилетия, публикувайки пионерски труд върху черните дупки, теорията за Големия взрив и Общата теория на относителността.

Снимка: Isidora Bojovic/Science Museum Group

Виж още: Невидимо земетресение предизвика мистериозно цунами през 2021 г.