Арктика се затопля по-бързо от което и да е друго място на планетата и щетите върху масивната ледена покривка на Гренландия стават болезнено ясни.

Според нови сателитни данни, събрани от Polar Portal - група от четири датски правителствени изследователски институции, - Гренландия е загубила повече от 5,100 милиарда тона (4,700 милиарда метрични тона) лед през последните 20 години - или приблизително достатъчно, за да наводни целия Съединени щати под 0,5 метра вода.

Тази значителна загуба на лед е допринесла за покачване на морското равнище с 1,2 сантиметра само за две десетилетия, пишат изследователите на уебсайта си.

Данните на екипа обхващат 20-те години от април 2002 г. до август 2021 г. и се основават на наблюдения, направени от флота спътници за възстановяване на гравитацията и климатични експерименти (GRACE), който стартира през март 2002 г. и е съвместен проект на NASA и Германския аерокосмически център. Тези спътници измерват промените в гравитацията по света, които отразяват как масата се разпределя около Земята във времето. Това е особено полезно за оценка на промените в ледената маса, каза екипът на Polar Portal.

Данните показват, че загубата на лед в Гренландия е най-сериозна около бреговете, където ледът бързо изтънява и пада в океана, като например западното крайбрежие на Гренландия, където се смята, че затоплящите се подземни води засилват топенето на ледниците според NASA. В момента Гренландия е на път да допринесе със 7 до 13 см за глобалното повишаване на морското равнище до 2100 г. според проучване от 2019 г. в списание Nature - а това може да има опустошителни резултати.

„Като правило за всеки сантиметър покачване на глобалното морско равнище още 6 милиона души са изложени на крайбрежни наводнения около планетата“, казва Андрю Шепърд, водещ автор на изследване и климатолог от Университета в Лийдс в Обединеното кралство, пред NASA през 2019 г. „При сегашните тенденции топенето на лед в Гренландия ще доведе до наводнения на 100 милиона души всяка година до края на века, така че общо 400 милиона ще бъдат засегнати поради повишаване на морското равнище.“

Гренландия съдържа единствената в света постоянна ледена покривка извън Антарктида. Заедно Гренландия и Антарктида съдържат 99% от общите световни запаси от прясна вода. Ако цялата ледена покривка на Гренландия се разтопи, това може да повиши глобалното морско ниво с невероятните 7,4 м. Междувременно Антарктида съдържа достатъчно лед, за да повиши глобалното морско ниво с повече от 60 м, ако се разтопи напълно.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеРакета на SpaceX ще се удари в Луната, а последиците може да са неизбежни