Samsung представи Galaxy A9 – първия в света смартфон с четири задни камери. Очевидно акцентът в този модел попада върху фотографията, затова ще се спрем малко по-подробно върху четирите камери на гърба, тъй като всяка от тях има собствена задача.

Основният сензор е 24 MP с по-широка бленда f/1.7, вторият е широкоъгълен с 8 MP (бленда f/2.4) резолюция и 120-градусова леща, третият е 10 MP (f/2.4) телефото с 2x оптичен зум, а четвъртият е 5 MP (f/2.2) и се използва при боке снимките.

И четирите камери се възползват от възможностите на изкуствения интелект, за да оптимизират автоматично качеството на изображението, изчистват дефектни снимки, разпознават лица и други умни "екстри".

Хардуерно Galaxy A9 има всичко необходимо, за да предложи удобна и бърза работа. Той разполага с 6.3-инчов Full HD+ Super AMOLED екран и работи с осемядрен процесор Snapdragon 660 (2.2 GHz + 1.8 GHz), налични са версии с 6 GB или 8 GB RAM памет, а вътрешното пространство е 128 GB (има слот за microSD карта памет до 512 GB). Батерията е с капацитет 3800 mAh. Операционната система е Android Oreo, навярно с предстояща актуализация до Pie.

Galaxy A9 ще се предлага в три необичайни цвята: черен хайвер, синя лимонада и бонбонено розово. Смартфонът ще бъде достъпен на българския пазар през ноември, като цена за момента не е посочена. Цената за Европа е 599 евро.

По-рано тази година изпълнителният директор на Samsung Mobile Ди Джей Кох обяви, че компанията ще представя все повече функции от флагманите си в моделите от средния ценови клас. "В миналото вкарвахме новите технологии и отличителни функции във флагман моделите си, преди да преминат към средния клас. Тази година промених стратегията си и някои нови функции и технологии идват първо именно в средния ценови клас", обясни Кох в интервю за CNBC, споделено от The Verge.

Подобна промяна в стратегията е нещо нормално. Потребителите сменят все по-рядко флагманите си, докато в същото време битката в средния клас става все по-сериозна и подобни решения (наличието на четири камери) могат да дадат преимущество на компанията - особено във все по-бурно развиващите се пазари, където всеки производител води битка за челните позиции. 

Както можете да видите и от рекламния клип на новия модел, основната целева група са по-младите потребители. Идеята е четирите камери да им дадат разнообразие от възможности за улавяне на моментите. Ще бъде интересно да тестваме подобно устройство, което е първото с подобна конфигурация.

В началото на годината Huawei се превърна в първата компания, представила смартфон с три камери. Конфигурацията в P20 Pro, разработена съвместно с Leica, е по-различна и включва монохромен сензор.

Средният ценови клас става все по-интересен - тенденция, която ще се засили през следващата година.

Тагове: