Макс Вайнбах от XDA Developers намери интересна следа в кода на предстоящата актуализация до Android 9.0 Pie за Samsung Galaxy S9. В него се съдържат препратки към коментирания напоследък наследник на чипсета Snapdragon 845, засега известен като Snapdragon 8150.

Това, че следващите Galaxy S смартфони ще работят с най-новия чип на Qualcomm, не е изненада за познавачите, но е добър повод да му обърнем внимание. Освен ребрандиране на серията флагмански чипсети 8xx, Snapdragon 8100 отбелязва въвеждането на NPU-чип (neural processing unit, или неврален процесор) за изчисления, свързани с машинно заучаване (machine learning). Това ще приближи чипсетите на Qualcomm до тези на Huawei и Apple, които разполагат с НП още от 2017 г.

Освен NPU, Snapdragon 8100 има още едно ключово предимство спрямо предшественика си - поддръжката на модема X50 - първия 5G-съвместим мобилен модем на компанията, предназначен за потребителски устройства. В същото време не трябва да забравяме, че Kirin 980 на Huawei беше първият представен чипсет, готов за 5G, който предстои да видим и в устройство след 10 дни.

Дали Samsung Galaxy S10 ще бъде сред първите 5G устройства от самото начало, засега не е ясно, тъй като модемът X50 не е задължителен компонент в конфигурацията на новия Snapdragon чипсет. Но опцията за пускане на 5G вариант винаги е налице и Samsung едва ли ще се бави излишно, щом установи нарастващ потребителски интерес към 5G смартфони.

Базовият вариант на Snapdragon 8150 вероятно идва с модема X24, който е най-бързият и високотехнологичен 4G LTE модем на Qualcomm в момента.