Exynos 9820 ще бъде сърцето на предстоящата Galaxy S10 серия смартфони – поне за потребителите, които не населяват териториите на САЩ.

С днешна дата компанията обяви защо новият чипсет ще бъде адски специален и защо трябва да сме дори развълнувани от неговото наличие.

На първо място процесорът ще осигури използването на изкуствен интелект по всяко време и на всяко място. Това ще позволи по-ефикасно използване на ресурсите на батерията, по-ниска латентност и подобрения при добавената реалност и камерата.

Чипът ще предложи 20% подобрения при изчисленията с едно ядро спрямо своя предшественик, а по думите на Samsung той е толкова мощен, че потенциално може да предложи пълно десктоп преживяване на своите ползватели.

За момента компанията не влиза в детайл какво точно се разбира от „пълно десктоп преживяване“. Може би става въпрос за значително подобрение на DeX режима в предишните слушалки на Samsung, който позволява свързване на телефона към монитор.

Чипсетът ще използва и функцията „интелигентно разписание на задачи“, която трябва осигури и оптимизира баланса между ефективност и производителност. Тоест да повиши живота на батерията.

Плюс, Exynos 9820 поддържа до пет камера сензори и благодарение на подобрения ISP (image signal processor) ще предложи по-добра експозиция, фокус и баланс на бялата цветова гама. Не на последно място и по-живи цветове, плюс по-малко шум. Отново това са думи на Samsung, а не чистокръвен PR от наша страна.

Нататък, чипсетът ще може да обработва и компресира 8К видеа, намалявайки значително общия размер. Ще използва 10-битовия HEVC кодек за постигането на тази цел и ще ви спести доста място. Или ще ви даде допълнително място за повече видео съдържание - както ви е по-удобно.

Благодарение на Exynos 9820 ще получим и подобрения на дисплея – ще се поддържа HDR10+, 4К UHD резолюция. Тук трябва да допълним, че най-вероятно нито един модел на Galaxy S10 няма да предлага 4К дисплей.

За финал Samsung допълни, че новият Exynos ще подобри значително и сигурността на устройството, което го използва, създавайки ключ за криптиране на данни, който не може да се клонира.

Официалният анонс на Galaxy S10 ще се състои на 20 февруари.

„Теория на струните“: дали Вселената има цели 10 измерения?

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards