Спекулациите, че Samsung разработва сгъваеми смартфони, циркулират в глобалната мрежа от години. При обявяване на финансовите си резултати технологичният гигант наля ново масло в огъня на слуховете. Компанията обяви, че стратегията ѝ за 2018 г. включва приемането на иновативни технологии, като например сгъваеми OLED екрани. По този начин Samsung загатват, че тази година може да започнат масово производство на потенциални устройства, които да могат да се „сгъват“ подобно на старите мобилни телефони от типа на Motorola RAZR.

През последните години на различни изложения технологичният гигант е демонстрирал сгъваеми OLED екрани. Подобни дисплеи е показвал и LG, като тази година на изложението в CES компанията изложи телевизор, който се навива на ролка.

Samsung Foldable OLED

Слуховете за сгъваем смартфон бяха подсилени миналата година, след като Samsung подаде документи за поредно патентоване на подобно устройство. Според концептуалните рисунки екранът може да се огъва, докато по средата мобилният телефон разполага с гъвкава „панта“, подобна на тези на редица ултрабуци и хибриди, като Lenovo Yoga серията или Surface Book например.

По неофициална информация на специална, закрита среща с инвеститори по време на изложението CES през януари Samsung е показала прототипи на сгъваеми смартфони, които съвсем скоро могат да бъдат готови за масовия пазар.