От известно време знаем за 200 MP сензора на Samsung, но досега нито един смартфон не е дръзнал да го интегрира. Въпреки че слуховете твърдят, че модел на Motorola скоро ще се появи с камерата с най-висока разделителна способност в света, Samsung ни даде първи поглед към резултатите от изображенията на сензора.

Екипът за сензорни решения на компанията направи всичко възможно с този 200 MP сензор, който според него все още е в процес на разработка. Той засне изображение с помощта на модула на камерата и отпечата огромна снимка с ширина 28 метра и височина 22 метра. Това е около един и половина пъти по-голямо от баскетболно игрище.

„Винаги съм се чудил колко голямо изображение бихте могли да постигнете, когато става въпрос за отпечатване на 200 MP снимка“, каза Минхюк Лий, инженер от екипа на Samsung System LSI Business.

И така, как го направиха те?

Като за начало Samsung не интегрира директно 200 MP сензора в смартфон. Екипът избра котка за обект и прикрепи модула на камерата към тестова дъска.

„Фотографът първо провери екрана и коригира композицията. След това инженерите промениха настройките, за да оптимизират експозицията и фокуса. След като наблюдаваше движенията на котката, екипът използва различни методи, за да направи серия от снимки“, разказват от Samsung, описвайки процеса.

След това екипът отпечата изображението от 616 квадратни метра върху дванадесет отделни парчета плат с дължина 2.3 метра и после ги комбинира. Можете да видите полученото изображение във видеото по-долу.

„Основното предимство на 200MP сензора за изображения е да позволи на потребителите да заснемат изображение, което може да бъде увеличено и изрязано, без да се прави компромис с качеството на изображението“, казват членовете на екипа за сензорни решения на Samsung. „200 MP сензорът за изображения скоро ще се превърне в оптималното решение за 8K видеозапис“, заключават те в публикацията за пресата.

Когато попадне в телефони, сензорът HP1 200 MP на Samsung ще използва нова технология за събиране на пиксели ChameleonCell, която позволява на сензора да групира четири или 16 пиксела в един по-голям пиксел. Тези конфигурации ефективно превръщат сензора в 50 MP сензор с 1.28-микронни пиксели или 12.5 MP сензор с 2.56-микронни пиксели.

Снимка: Samsung

Виж ощеСмартфонът с 200 МР камера на Motorola идва навреме за лятната ви ваканция