Samsung закрива CPU подразделението си, отговорно за специфичния дизайн на моментните Exynos чипсети. То включва 290 инженери, които ще бъдат освободени, съобщава WARN.

Припомняме, че продължителен период от време Exynos чипсетите изостават като производителност от техните Snapdragon еквиваленти на Qualcomm.

Прочети още: Настана време за гласуване и печелене на награди (големи)

Корейският гигант ще премине към ARM ядра, докато сегашните разработени от Samsung CPU ядра в Exynos ще бъдат използвани в смартфоните на компанията от среден клас.

Според WARN освобождаването на споменатите 290 инженери ще влезе в сила от 31 декември.

До подобно решение Samsung е стигнал с идеята компанията да продължи да бъде конкурентна при SoC решенията за мобилни устройства. Към момента Qualcomm произвежда по-добър като производителност и енергиен разход „силикон“, което означава, че устройствата на Samsung, които използват Exynos чипсети са малко по-бавни при определени изчисления и изразходват по-бързо заряда на батерията.

Медията твърди, че най-вероятно и Exynos 9830 ще продължи да изостава от предстоящия Snapdragon 865 при различните сравнителни тестове.

Добрите новини за почитателите на Exynos серията чипсети е, че обявеният наскоро с пореден номер 990 ще продължи да се възползва от настоящите „custom CPU“ ядра на Samsung. Следващите дизайн решения на гиганта обаче ще включват ARM ядра. Припомняме, че Huawei също разчита на ARM архитектура за своите Kirin 990 и Kirin 990 5G чипсети.

Трябва да допълним също, че по-рано през годината Samsung стартира партньорство с AMD, плодовете на което все още не сме видели в действие.

Тагове: