Саудитска Арабия обяви закон за стандартизиране на портовете за зареждане на всички електронни устройства - те трябва да имат USB-C, като първият етап ще започне на 1 януари 2025 г. Говорители на правителството заявиха, че това има за цел да се подобри потребителското изживяване, да се намалят разходите и електронните отпадъци, а също така да се позволи висококачествен трансфер на данни.

Решението е на Саудитската организация по стандартизация, метрология и качество и на Комисията по комуникации, космически изследвания и технологии. Първият етап е за мобилни телефони и електронни устройства, като слушалки, клавиатури, високоговорители, рутери и др.

Има и втори етап, който ще започне от 1 април 2026 г. и ще се прилага за лаптопи и преносими компютри.

Според организациите потребителите ще спестят 170 млн. саудитски риала (около 45 млн. долара) и ще намалят употребата на зарядни устройства с повече от 2.2 млн. броя годишно.

USB-C (по-рано известен като USB Type-C) e спецификация за универсален компактен двустранен 24-контактен конектор за USB устройства и USB кабели. Означението C се отнася само до физическата конфигурация (форм-фактора, типоразмера на конектора) и то не трябва да се бърка с конкретните възможности на конектора, които се определят от неговите спецификации за предаване на данните (например USB 3.2). Спецификацията USB Type-C 1.0 е публикувана от USB Implementers Forum и финализирана през 2014 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това е първият ни поглед към новата частна космическа станция