Космическият стартъп Axiom Space постига значителен напредък по своята изцяло частна космическа станция, наречена Axiom Station, за която твърди, че ще бъде "наследник на Международната космическа станция".

Снимки, споделени от бившия астронавт на NASA Микаел Лопес-Алегрия, който участва в първата частна мисия на стартъпа до МКС през април миналата година, показват масивни сегменти на станцията Axiom Station, които се изработват в завод в Италия.

На снимките се виждат огромни метални пръстени и цилиндрични сегменти, които изглежда са част от порта за скачване.

Според уебсайта на Axiom Space "изграждането на първата в света търговска космическа станция е в ход", а инженерите в завода в Италия вече са започнали "дейности по заваряване и механична обработка на основните структури на първия модул на станцията Axiom".

Модулът, наречен Hab One, ще бъде сглобен в Хюстън, Тексас, и е планирано да бъде изстрелян в края на 2025 г., ако всичко върви по план.

Компанията разглежда своята станция като център за изследвания в микрогравитация, както и като място за прекарване на времето в орбита.

Много преди завършването на собствената си станция Axiom Space се подготвя да изстреля втората си изцяло частна мисия до МКС, включваща двама членове на екипажа от Саудитска Арабия - първите членове на националната програма за астронавти на кралството.

Ако всичко върви по план, тази мисия на Axiom-2 ще стартира от космическия център "Кенеди" на NASA през пролетта на борда на космически кораб SpaceX Crew Dragon.

Що се отнася до изключително амбициозната изцяло частна космическа станция, компанията явно си е свършила работата, ако се съди по елегантните ѝ визуализации.

Но както се вижда от снимките, напредъкът досега е осезаем.

Снимка: Axiom Space

Виж още: NASA разкриха скафандрите за мисията до Луната