Преди три години, много след възхода (и падението) на Flash, Adobe обяви, че ще спре да поддържа приставката. Тогава обаче не бе спомената конкретна дата. Сега вече имаме тази информация – 31.12.2020 г. Все пак това не означава, че тя ще бъде заличена, а ще спрат ъпдейтите, а с времето ще изчезне и от последните сайтове, които я ползват.

Може би по-младите поколения изобщо не са запознати с Flash (или Macromedia Flash, както се наричаше, преди Adobe да го закупят през 2005 г.). В края на 90-те и след началото на новия век огромни секции в интернет разчитаха на него да предостави интерактивност в сайтовете под формата на анимации, игри и дори видеа. В интерес на истината в ранните си дни YouTube също разчиташе на Flash за стриймването на видеа.

Това беше и предшественикът на по-мощни open-source платформи като HTML5 и CSS 3. Нуждата от по-добре адаптирани за мобилни устройства приставки и многото проблеми със сигурността белязаха началото на края на Flash. Друга причина за краха бе отворено писмо на Стив Джобс от 2010 г., в което той обяснява защо продуктите на Apple няма да използват Flash.

Вижте още: С Photoshop Camera може да гледате на света по различен начин

Тагове: