В края на 2022 година е време за равносметки и разбира се, прогнози за предстоящата 2023 година. През последните няколко месеца видяхме много нови устройства, като слуховете за поне още толкова надничат от почти всяка новина. Ако трябва да направим едно обобщение, то почти със сигурност можем да заявим, че сгъваемите телефони определено смятат да превземат следващата година. Нека да видим кои са претендентите:

 
Както вече съобщихме, най-новото допълнение към гамата телефони на Huawei е сгъваемият Pocket S, който ще предложи всички топ функции, и то на доста конкурентна цена. Единственият основен проблем с него е, че стартира като регионален ексклузивен продукт и за съжаление някои потребители няма да имат възможност да поставят на тест способностите му.  


Към момента властелините на пазара неминуемо са Galaxy Z Fold 4 и Galaxy Z Flip 4, като от Samsung определено могат да са доволни от продажбите - особено след като се очаква положителен ръст през следващите няколко месеца. В класацията също се появяват и Motorola Razr 2020, Oppo Find N, Vivo X Fold и Xiaomi Mix Fold 2.  

 


Анализаторите се опасяват, че заради присъствието на гигантите от Apple и Samsung по отношение на стандартните телефони, сгъваемите може известно време да останат на заден план. Очакваните продажби в рамките на следващите две години се целят в стойността от 29 милиарда долара, което предполага появата на още няколко нови модели, които обаче към момента са неизвестни. Числото по всяка вероятност ще се промени окончателно, ако от Apple представят своя версия на този тип устройства - но този сценарий е все още само догадка за бъдещето.  
От Google също се получават сигнали, че може би се задава Pixel Fold, но къде ще бъде позициониран той, също е толкова неясно - през 2023 г. се очакват и новите предложения на Samsung, и по всяка вероятност Motorola.  
Вижда се, че обещанията са много, но трябва да признаем, че и потребителите са малко по-взискателни от обикновено: те очакват сгъваемите устройства едновременно да НЕ са стандартните телефони, що се отнася за дизайна, и в същото време да притежават ВСИЧКИ техни функции. А това е една доста сложна задача за изпълняване - в крайна сметка не може и вълкът да е сит, и агнето - цяло. Или пък 2023-та ще докаже, че всичко е възможно? Както обичаме да казваме - предстои да видим.  

Снимки: Huawei/Samsung/HiComm

Виж още: Един работен ден в компанията на Samsung Galaxy Z Fold4