Смартфонът промени света в донякъде позитивен план. Донякъде. Мобилните устройства предлагат безкрайни разсейвания на продуктивността, a множеството възможности, които ни се предоставят, действително оставят самото телефонно обаждане на заден план. Разочарованата в случая Джъстин Хаупт се изяви с нестандартно решение: тя проектира и сглоби мобилен телефон с въртящ се циферблат, който ни хвърля в прегръдките на носталгията.

Има (поне) цяло поколение, което вероятно няма да види смисъла на Rotary CellPhone на Хаупт и защо има странно кръгло колело, прикрепено към върха. За останалите, живели във времена, при които телефонното повикване означаваше досадно въртене на пластмасова шайба, проектът изглежда, че е докаран на Земята от паралелно измерение, където мобилните телефони са поели по съвсем различен еволюционен път и технологии, където touchscreen не съществуват.

Според Хаупт самото устройство е било подпомогнато от Western Electric Trimline телефон, който е разполагал с хардуер, по-компактен от други ротационни телефони от десетилетия назад. Rotary Cellphone далеч не е компактен, но е достатъчно лек, за да го вдигнете и задържите до ухото си.

Въпреки че изглежда донякъде примитивен, Хаупт интегрира някои полезни функции, взети от съвременните смартфони, включително 10-LED сигнален брояч, програмируеми бутони за бърз достъп за повикване на конкретни хора, превключвател за захранване, който физически се плъзга и изключва, и извит екран с два раздела, така че информация като пропуснати повиквания да може да се показва отстрани, както на стар пейджър.

Виж още: Оскари 2020: Политиката се припокри с художествените постижения

Тагове: