По-рано тази година 31-годишният главен изпълнителен директор на индийска платформа за електронна търговия, наречена Dukaan, Сумит Шах уволни по-голямата част от хората в екипа за обслужване на клиенти на компанията и ги замени с вътрешен чатбот, управляван от ChatGPT на OpenAI.

Поразително е, че сега Шах се подигра бившите си служители, като казва, че ботът просто върши много по-добра работа от тях, и то на малка част от цената.

"За мен беше логично да заменя целия екип с бот", казва той пред Washington Post, "който е 100 пъти по-интелигентен, работи мигновено и ми струва стотна част от това, което плащах на екипа по поддръжката."

Това е необичайно дързък подход към замяната на човешкия труд с чатботове с изкуствен интелект - едно мрачно бъдеще, което сякаш се прокрадва все по-близо. Вместо да дава неясни обещания, че ИИ ще промени начина ни на работа, както правят много разпространители на ИИ, Шах е избрал подхода на пълната замяна - и е напълно възможно други предприемачи да последват примера му, ако вече не са го направили.

Откакто чатботовете с изкуствен интелект излязоха на сцената в края на миналата година, компаниите все по-често търсят начини да намалят разходите, използвайки тази технология.

Това може да се отрази тежко на кол центровете и другите бизнеси за поддръжка. Някои части на света, по-специално Индия и Филипините, скоро могат да бъдат засегнати от вълна от съкращения на работни места, тъй като компаниите се обръщат към чатботове вместо към човешки работници.

"В крайна сметка ще се стигне до закриване на много работни места", казва пред вестника Шарад Шарма, съосновател на фондацията с нестопанска цел iSPIRT. "И по-малкото работни места, които ще останат, ще бъдат различни видове работни места."

По-рано тази година филипинският сенатор Ими Маркос предупреди в изявление, че "ИИ се развива по-бързо, отколкото повечето хора могат да разберат, и заплашва да отнеме работни места и да обърне с главата надолу растежа на заетостта".

Междувременно Шах държи на своето и оттогава е разработил нов продукт, предназначен да помогне на други компании да преминат към използване на чатботове вместо хора.

Снимка: Unsplash

Виж още: Според ново проучване ChatGPT и Bing AI може би вече са морално остарели