Главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна е заявил пред служителите на компанията, че ако не се върнат в офиса, това може да доведе до слабо (или никакво) кариерно развитие.

В разговор с Bloomberg Кришна заяви, че "работата от разстояние може да бъде опасна за кариерата ви".

Кришна обяснява, че за някои длъжности дистанционната работа продължава да бъде добър начин за работа, но тези, които искат да напреднат в кариерата си, трябва сериозно да обмислят възможността да работят през по-голямата част от времето си от официалното си офис пространство.

Дори и така IBM е една от все по-малкото компании, които не са принудили всички  да се върнат в офиса.

Кришна обяснява, че компанията "насърчава", "очаква" и "иска" служителите да посещават офиса три дни в седмицата, като заявява, че "не е необходимо да е всяка минута".

Онези служители на IBM, които почти не се стремят да се насочат към друг вид кариера, а вместо това сменят една и съща роля в различни компании, е най-малко вероятно да бъдат засегнати от изявлението на Кришна. От мениджърите, които искат да се развиват, обаче се очаква да покажат инициативност и умения за сътрудничество, които не могат да бъдат демонстрирани онлайн, поради което рутината в офиса е благоприятна.

Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси съобщи за подобни чувства в неотдавнашното си съобщение за завръщане в офиса, но други компании показаха смесени сигнали. На заетите в Google Cloud беше казано да се върнат в офиса три дни в седмицата, само че за един от тези три дни трябва да споделят бюрото си с колега.

Започват да се засилват спекулациите защо IBM е решила да повдигне въпроса за политиките и очакванията, свързани с работната си сила, само няколко дни след като бе съобщено, че обмисля да спре 7800 услуги за наемане на персонал в полза на използването на изкуствен интелект в наемането на нови длъжности.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новото хитово приложение на графичните карти: да се правят на квантов компютър