Шефът на Mozilla Крис Бийърд не се радва на решението на Microsoft да преработи своя браузър Edge, използвайки проекта с отворен код Chromium, на който е базиран Chrome на Googlе.

„Като възприема Chromium, Microsoft предава още повече контрол на това, върху което правите онлайн на Google“, казва той. Макар да признава, че решението на Microsoft има смисъл от бизнес гледна точка, Бийърд призовава потребителите на Chrome вместо това да пробват Firefox.

„Ще направи ли решението на Microsoft по-труден живота за Firefox? Би могло. Даването на повече власт на Google е рисковано по много причини.“

Припомняйки монопола на Microsoft при браузърите от началото на миналото десетилетие, Бийърд предупреждава, че историята може да се повтори. Този път обаче Google ще бъде на върха.

„Ако един продукт на Chromium ще спечели достатъчно голям дял, за разработчиците и компаниите ще стане прекалено лесно да не се тревожат дали техните услуги и сайтове работят с нещо друго.“

Към момента именно Chrome е най-популярният браузър в света с над 67 процента дял, докато Firefox е на далечното второ място с 11 процента. Microsoft има Edge с 4 процента и Internet Explorer с 6 процента. 

Тагове: