Федералната комисия по комуникациите (FCC) одобри сателитната програма на Amazon, наречена Kuiper. Както вероятно се досещате, става дума зa изстрелването на 3236 сателита в орбита около Земята, които да осигуряват достъпна интернет връзка за всеки жител на планетата.

Компанията планира да изведе устройствата на различна височина в три орбити, като смята, че ще са необходими само 578 сателита, за да започне да предлага услугите си на крайни клиенти. Amazоn планира да инвестира повече от 10 милиарда щатски долара в инициативата.

Все още не се знае коя компания ще се грижи за извеждането на сателитите на Amazon в орбита. Припомняме, че Blue Origin, занимаваща се с разработката на ракети, е собственост на Джеф Безос. Според запознати тя ще се състезава наравно с други компании, като например Space X за спечелване на апетитната поръчка.

Amazon гордо твърди, че услугата им ще предостави широколентов достъп на всички заинтересувани потребители на територията на САЩ и в света благодарение на иновативни сателити и базови станции на Земята. Проектът Kuiper ще осигури нови решения за мобилните оператори, разширяващи възможностите на LTE и 5G.

Гигантът Amazon определено не е единствената компания, която иска да изстреля сателити, предоставящи интернет услуги. Най-известните съперници до момента са SpaceX, чиито планове за 12 000 сателита са одобрени от FCC. Досега компанията е изстреляла около 500 устройства, като бета-тестовете ще започнат в края на лятото. Английската OneWeb се надява да изведе в орбита 650 сателита, като 74 от тях вече са в Космоса. Компанията беше близо до фалит, но бе спасена в последния момент от консорциум, състоящ се от английското правителство и индийския телеком Bharti Global.

Виж още: Лондон плати половин милиард, за да се бори с Мъск в космическа надпревара

Снимки: shutterstock