Години наред здравни специалисти и асоциации повтарят, че ключът към здравето е правилното хранене, добрата двигателна култура и въздържането от тютюневи и алкохолни продукти. Смята се, че голяма част от разходите по здравеопазване биха намалели, ако населението като цяло се радва на дните си без болести и оплаквания. Оказва се обаче, че някои изчисления не са били направени както трябва.  
Според Bloomberg ниският интерес към алкохол и тютюневи изделия на младежите във Великобритания се равнява на 9.3 млрд. паунда (11.4 млрд. долара) от данъци върху тютюна и 4.7 млрд. паунда (5.7 млрд. долара) от мита върху алкохола, ако приходите бяха останали стабилни от 2002 г. насам. 


Консумацията на алкохол във Великобритания постоянно намалява, след като достига своя връх в средата на 2000 г., като тази тенденция отчасти се дължи на променящите се навици на по-младите поколения. 
През тази година Службата за бюджетна отговорност очаква правителството на Обединеното кралство да получи 12.6 млрд. паунда (15.4 млрд. долара) от данъци върху алкохола и 10.7 млрд. паунда (13.1 млрд. долара) от данъци върху тютюна. 
Намаляването на приходите от алкохол и тютюневи изделия може да представлява главоболие за канцлера Джереми Хънт, който се опитва да се справи с дефицита от 27.6 млрд. паунда (33.7 млрд. долара) в британските публични финанси. Еквивалентът на министъра на финансите също е изправен пред намаляващи данъчни приходи от данъци върху бензина и дизеловото гориво, тъй като се продават все повече електрически превозни средства. 
Анализът обаче не отчита потенциалните положителни ефекти от намаляването на потреблението на алкохол и тютюневи изделия по отношение на намаленото търсене на публичната здравна система на Обединеното кралство. Смята се, че вредите, свързани с алкохола, струват на Националната здравна служба (NHS) в Англия 3.5 млрд. паунда (4.3 млрд. долара) годишно. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Учени откриха как да се избавим от алкохолното опиянение