Уикендът е вече тук и някои планове може и да включат питие или две, като задължително трябва да се направи и оценка на риска съботната сутрин да е придружена от силно главоболие. Въздържателите може и да не се трогнат, но любителите на високия градус със сигурност завиждат на онези индивиди, които могат да се наслаждават на алкохола без страничните му ефекти. Оказва се обаче, че науката има обяснение по въпроса: специалисти по фармакология от Югозападния университет в Тексас (UT Southwestern) са идентифицирали хормон, който изглежда обръща ефекта от алкохолното опиянение. При експеримент с мишки хормонът има ясно изразен "отрезвяващ" ефект, което кара учените да се замислят дали той може да бъде ефективен и при хората. 


Хормонът се нарича FGF21 и естествено се произвежда от черния дроб на хората и гризачите. FGF21 обикновено помага за регулирането на метаболизма, като контролира глюкозата след хранене и адаптира организма към кетоза (жизненоважен компонент на противоречивата, но популярна "кето диета"). Когато животните - включително и хората - консумират ферментирали плодове или сокове, етанолът в тези продукти подтиква черния дроб да произвежда по-големи количества FGF21, за да предотврати бърза интоксикация и увреждане на черния дроб.  
Тази информация накара изследователите от UT Southwestern да се запитат дали по-големи дози FGF21 могат да обърнат ефекта от острата алкохолна интоксикация. В експеримент изследователите хранят мишки с еднократна доза етанол и изчакват 15 до 20 минути, докато мишките изгубят съзнание. След това екипът инжектира някои от мишките с FGF21. На тези, които са получили инжекциите, им е бил необходим около час и половина, за да дойдат в съзнание, докато на мишките, които не са получили инжекции FGF21, е било необходимо два пъти повече време, за да изтрезнеят. 
Тези окуражаващи резултати дават възможност за експерименти и когато става въпрос за по-умерени количества. Изследователите хранят мишки с по-малки дози етанол, в резултат на което те губят усещането си за координация и двигателна стабилност. Отново някои интоксикирани мишки получават инжекции с FGF21, докато други не получават. Мишките, които са получили FGF21, са възстановили чувството си за координация и контрол по-бързо от тези без спасителната добавка.  
Допълнително време в лабораторията показа, че FGF21 е помогнал на мишките да възвърнат трезвостта си, като е задействал неврони в локус коерулеус, които помагат за регулиране на възбудата и бдителността. Това, съчетано със склонността на хормона да предизвиква консумация на вода, може да позволи на различни видове да изтрезнеят за половината от обичайното време. Но FGF21 не изглежда да оказва влияние върху метаболизма на алкохола; мишките със и без инжектирания хормон са имали еднакви концентрации на алкохол в кръвта след експериментите на изследователите.  
Има много причини, поради които човек може да иска да се "разтовари", но UT Southwestern се фокусира върху една от тях: алкохолното отравяне. Алкохолът не само е водеща причина за смърт сред младежите, но само в Съединените щати всеки ден умират средно шест души от алкохолно отравяне. Ако UT Southwestern успее да изработи "лечение" на интоксикация за хора на базата на FGF21, това би могло да намали необходимостта от по-ангажиращи интервенции и ще доведе до стотици или хиляди спасени животи всяка година. 
"Не искаме да изпращаме сигнал, че е нормално да се напиваш, защото едно лекарство може да го отмени", казва молекулярният биолог и фармаколог д-р Клийвър Стивън от UT Southwestern. "Но FGF21 в крайна сметка може да е в състояние да предотврати някои негативни последици за хората, неспособни да се справят с алкохола."

Снимки: Unsplash

Виж още: Наръчник на потребителя с обикновен телефон