Въпреки цялата шумотевица около достъпа до личните данни и местоположение на потребителите постоянно се появяват все по-нови и иновативни начини за заобикаляне на правилата и ограниченията. Впечатление прави, че при първоначалните настройки на приложенията за Android потребителите трябва да посочат своите предпочитания относно проследяването на местоположението. Разбира се, в един момент тази информация се автоматизира и почти никой не й обръща внимание - нещо, на което всъщност мнозина разчитат. Ако сте решили да проверите кои точно приложения имат достъп до местоположението, ето и най-лесния начин да го направите. 
В Android 13 е доста интуитивно да разберете кои точно приложения имат достъп до определени лични аспекти на вашето устройство, като местоположение, микрофон и камера. Що се отнася до местоположението, невероятно лесно е да видите списък с приложения, които имат достъп до тази чувствителна информация. 
В Settings изберете Location > App location permissions.

 
Първите няколко приложения в списъка имат достъп през цялото време, а след това са онези, които събират този тип информация само докато са активни. При селектиране можете много лесно да промените настройките или дори да деактивирате този достъп, ако сте на мнение, че не е есенциално за тяхното правилно функциониране.  
С новата версия на операционната система, има и един по-интересен начин да постигнете подобен ефект, стига да сте наистина решени да станете (почти) непроследими. Плъзвайки надолу от основен екран, изберете Quick Settings, намерете и издърпайте Location до удобно за вас място. По този начин ще можете да включите/изключите достъпа до местоположение в даден момент. 
Все пак не забравяйте, че някои приложения като Google Maps или Waze се нуждаят от прецизно проследяване на местоположението, за да получите надеждно отчитане на вашия маршрут. От друга страна, можете и да не получите най-точната прогноза за времето, ако сте изключили тази опция при AccuWeather.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Galaxy S24 Ultra ще гледа света с нов телефото сензор