Дали iPhone 15 Pro Max е най-добрият телефон в света, за който можете да похарчите малко състояние в момента, и дали iPhone 15, 15 Plus и 15 Pro не изостават по отношение на всичко - от възможностите на камерата до суровата мощност и софтуерната поддръжка? Макар че някои заклети фенове на Apple вероятно ще побързат да изкрещят с пълно гърло "да", много от действителните собственици на горещите нови ултраскъпи телефони може да не са съгласни с това по една от двете прости причини (или дори и по двете).

Както красноречиво се изрази един особено недоволен потребител във видеоклип в TikTok преди няколко дни, който оттогава се разпространява мълниеносно, пускането на пазара на серията iPhone 15 кара хората "да се чувстват като бета-тестери" с множество проблеми, които изглеждат крайно нехарактерни за Apple.

Това е компания, която обикновено се гордее с неуморното тестване на всеки малък аспект на потребителското изживяване и се уверява, че всички части и компоненти работят правилно, преди да пусне нов продукт (от какъвто и да е вид), и все пак някак си изглежда, че поне две сравнително сериозни неизправности са избегнали контрола на качеството на технологичния гигант този път, озовавайки се в ръцете на потребителите и причинявайки им буквални или метафорични главоболия.

Какъв изглежда проблемът сега?

Преди да се разтревожите или разочаровате от любимия си производител на смартфони, трябва да знаете, че този новопоявил се бъг далеч не е толкова лош, колкото съобщенията за прегряване. Освен това, ако наистина не сте забелязали нищо нередно с високоговорителя на новия си телефон, можете просто да продължите напред и да игнорирате целия (мини) спор, тъй като той може да не ви засегне ни най-малко.

Ако все пак сте имали усещането, че звукът, произвеждан от вашия iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro или 15 Pro Max, е малко неприятен, особено при висока сила на звука, но не сте могли да откриете проблема, не се притеснявайте, защото далеч не сте сами и определено не си внушавате.

Десетки потребители  се оплакват, че чуват пращене и/или дрънчене, когато възпроизвеждат музика или провеждат разговори на високоговорител с максимална или близка до максималната сила на звука, което очевидно не е нещо, което очаквате да се случи, когато харчите над 1000 долара за иначе модерен мобилен продукт.

Макар че може да сте склонни да вярвате, че това е изолиран хардуерен проблем, който може лесно да се отстрани със заместващо устройство, много потребители, които вече са минали по този път (някои дори няколко пъти), казват, че проблемът просто отказва да изчезне. Така че, не, замяната на новия ви телефон с друго устройство не изглежда като решение, което оставя само...

... предстоящ софтуерен ъпдейт?

Вече знаем, че Apple планира да отстрани грешката с прегряването на iPhone 15 с предстояща актуализация, която в момента се тества при закрити врати, но силно се съмняваме, че разпространението на iOS 17.0.3 ще се справи и с двете ситуации.

Далеч по-вероятно е да излезе друга актуализация... в някакъв по-късен момент, която да поправи звука ви, както и други проблеми, които могат да се появят междувременно. Разбира се, това е само обосновано предположение от наша страна и докато Apple не признае грешката във високоговорителя и не потвърди, че тя наистина е софтуерна неизправност, просто ще трябва да намалите звука на музиката и гласовите си повиквания и да приемете факта, че никой телефон не е безупречен.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ъпдейт в iOS 17 ще се бори с прегряването на iPhone 15 Pro