Съвсем очевидно е, че китайската смартфон индустрия навлиза в слаб период, но изглежда нещата са по-зле отколкото предполагахме. Пазарният анализатор Canalys изчисли, че доставките на смартфони в страната са се сринали с 21% за първата четвърт на 2018 г, спрямо за същия период миналата година. Това е най-резкия спад в доставките за Китай от 2013 г. Почти всички производители са засегнати от това. Китайските производители Oppo и Vivo са отбелязали 10% спад. Gionee, Meizu и Samsung са доставили малко по-малко от половината устройства, в сравнение с миналата година. Дори Huawei, който е големият пазарен лидер в Китай в момента, е отбелязал минимално повишаване на доставките от 2%.

Единственият производител, който се е спасил от негативната тенденция, е Xiaomi, чийто доставки са скочили с 37%. Това не е особено голяма изненада. Xiaomi е единственият производител от големите пет имена в страната, който предложи на китайския пазар бюджетен телефон под 160 долара и междувременно се хвърли и във високия клас с цели два модела - Mi Mix 2S и Mi 6X.

Canalys посочва като основна причина за спада в доставките пренасищането на китайския пазар. Ожесточената битка за Китай доведе до това компаниите постоянно да имитират продуктите и дори пазарните си стратегии, но само най-големите компании могат да се справят с това и да излязат незасегнати.

Анализаторската фирма очаква втората четвърт на годината да отбележи възстановяване към предходните темпове на развитие. Особено с пускането на пазара на флагмани като серията Huawei P20. И все пак, това са само надежди. Може би китайският пазар наистина е пренаситен и дори модели като P20 Pro няма да избегнат негативната тенденция на свиване. Не само в Китай, но и в целия свят.